Ліна Тимошина

Щонайменше 20 кримських татарок окупанти намагалися притягнути до відповідальності за підтримку своїх близьких

mainnews-id
Не всі справи закінчувалися добре

Щонайменше 20 кримських татарок намагалися притягнути до адміністративної відповідальності за підтримку своїх родичів, які переслідуються, і нібито за порушення, скоєні в будівлі та на території судів в окупованому Криму.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Найперший і найдавніший випадок адміністративного переслідування був у 2018 році. Тоді дружину політв'язня у справі «першої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір Узеїра Абдуллаєва Феру звинуватили в тому, що вона чинила опір судовим приставам і відмовлялася спуститися на перший поверх «Верховного суду Криму». Їй сказали, що засідання у справі її чоловіка на другому поверсі відбувається у закритому режимі. За версією пристава, Фера Абдуллаєва кричала та обурювалася. Захист наполягав, що цього не було, і що саме пристав у підвищеному тоні та дуже жорсткій формі вимагав від жінки покинути поверх. Кримський «суд» виправдав Абдуллаєву.

Зазнали адміністративного переслідування і матері політв'язнів. Так, у 2020 році на матір правозахисника у справі «другої Бахчисарайської групи» Сервера Мустафаєва Венеру складали протокол за одиночний пікет на підтримку сина, який вона провела «без повідомлення влади». «Суд» припинив провадження у цій справі.

Однак не всі справи закінчувалися добре. За пікет на підтримку сина у 2021 році окупаційний Красногвардійський районний суд Криму визнав винною мати Арсена Абхаїрова Зеліху. Їй призначили штраф 10 тисяч рублів. Того ж року «суд» оштрафував на таку ж суму матір Асана Ахтемова, якого катували силовики. Зарема Ахтемова була визнана винною в «непокорі поліції та невиконанні правил при НС», коли вона вийшла до будівлі ФСБ з вимогою надати інформацію про викраденого силовиками сина та інших фігурантів його справи.

«Все, що пов'язано з політв'язнями, що не вкладається у потрібні ФСБ та підконтрольним їй судам рамки, підлягає усуненню. Низові ланки отримують інструкції про те, що політв'язні є негативним і небезпечним елементом, що всі, хто їх підтримує, — злочинці. Будь-яка активна підтримка, навіть з боку близької родички, зустрічає різкий відгук у рядового пристава, який особливо бажає вислужитися і шукатиме, за що б причепитися. Таким чином, всім своїм виглядом система показує своє відторгнення таких людей та їхніх близьких», — зазначив адвокат Еміль Курбедінов.

Фото: "Кримська солідарність"

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин