Асіф Алієв

«Росія безпідставно звинувачує у злочинах та позбавляє волі українських цивільних громадян в Криму», — омбудсмен Лубінець

mainnews-id
Україна працює, щоб звільнити цивільних громадян, які є жертвами насильницьких зникнень

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що Україна працює, аби звільнити цивільних громадян, які є жертвами насильницьких зникнень.

«Сьогодні відкрили Міжнародну платформу за звільнення незаконно утримуваних російською федерацією цивільних осіб, у межах реалізації пункту 4 Формули миру. Україна вже має схожий досвід – за ініціативи Канади була створена Міжнародна коаліція країн за повернення депортованих дітей», — зауважив омбудсман України.

За словами Уповноваженого, цей захід – перший крок до об’єднання зусиль, щоб звільнити цивільних осіб, яких незаконно утримує рф. Нам потрібно зробити спільні кроки.

Під час свого виступу Дмитро Лубінець наголосив, що у 2014 році все розпочалося в Криму. 10 років, як війська рф вдерлися на територію незалежної держави. Вже тоді були перші затримання. «Загалом 208 увʼязнених у Криму, ми знаємо їх поіменно. Тоді світ висловив глибоке занепокоєння щодо окупації Криму, а згодом – частини Донецької та Луганської областей. Саме тому країна-терорист пішла далі»,— зазначив омбудсмен України.

«росія не лише окуповує території України, а й незаконно затримує, безпідставно звинувачує у злочинах та позбавляє волі українських цивільних громадян на ТОТ і зокрема, в Криму», — додав уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Дмитро Лубінець зауважив, що російська армія затримує цивільних через етнічне походження, віросповідання, переконання й погляди. "Ув’язнених піддають фізичному, сексуальному та психологічному насильству. Засуджують громадян України за сфабрикованими звинуваченнями в екстремізмі та тероризмі. Також ми фіксуємо випадки, коли громадяни України перебувають в застінках без висунутих офіційних обвинувачень".

Наразі лише з 2022 року близько 28 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин та незаконно позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії рф проти України. Вдалося звільнити лише 147 громадян, які перебували у незаконному утриманні.

Омбудсмен України запропонував необхідні кроки для звільнення цивільних осіб, які є жертвами насильницьких зникнень:

▪️Країни світу запровадили пакет міжнародних санкцій та кримінальне переслідування за принципом універсальної юрисдикції проти посадових осіб рф, винних у незаконному позбавленні волі цивільних; ▪️Здійснювалися заходи дипломатичного випливу, спрямовані на створення стоп-ефекту для рф; ▪️Необхідно видати ордери на арешт Міжнародним кримінальним судом російським посадовим особам, які винні у насильницьких зникненнях українських цивільних громадян; ▪️МКЧХ все ж отримав повний доступ до військовополонених і жертв насильницьких зникнень у рф та на ТОТ. «Росія має бути покарана за злочини! Адже одні злочини відкривають шлях іншим, а безкарність – породжує ще більші апетити агресора! Ціль України – повернути всіх на рідну землю, і весь цивілізований світ разом з нами», — підкреслив омбудсмен

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин