Асіф Алієв

«Агресія росії проти України перешкоджає реалізації права на самовизначення кримських татар», — КРЦ

mainnews-id
Реалізація прав корінних народів має фундаментальне значення для забезпечення безпеки та територіальної цілісності України

Триваюча збройна агресія росії проти України перешкоджає реалізації права на самовизначення, оскільки надання національно-територіальної автономії кримським татарам є найкращою формою права на внутрішнє самовизначення.

Про це заявила юристка Кримськотатарського Ресурсного Центру Людмила Коротких, яка взяла участь у пленарному засіданні 17-ої сесії Експертного механізму з прав корінних народів.

Вона також додала, що внесення змін до Конституції України неможливо в умовах воєнного стану.

У своєму виступі експертка при цьому підкреслила, що реалізація прав корінних народів має фундаментальне значення для забезпечення безпеки та територіальної цілісності не лише України, а й будь-якої країни, оскільки є запорукою стабільності.

«Тому важливо, щоб відповідні норми та принципи були закріплені в законодавчих актах усіх рівнів. Однак самого факту ухвалення відповідних рішень недостатньо, важливо, щоб вони виконувалися та були ефективними на практиці»,— зауважила вона.

Коротких додала, що українська влада лише після втрати контролю над Кримським півостровом перестала вбачати загрозу безпеці в реалізації прав корінних народів.

"Україні знадобилося 30 років незалежності та 7 років окупації Криму, батьківщини корінних народів, щоб ухвалити Закон “Про корінні народи України”.

Лише після 2014 року в Україні були прийняті відповідні нормативно-правові акти, тоді як фактичне визнання суб’єктності кримських татар існувало з 1991 року, зокрема у 1995 році, коли Меджліс кримськотатарського народу був акредитований у Міжсесійній робочій групі ООН з розробки ДООНПКН як організація корінних народів", - нагадала вона.

Корінні народи, за словами Коротких, потребують системних дій та сталих рішень для реалізації своїх прав.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин