Анвар Деркач

Потрібно показати людям, що так більше тривати не може, - Аїда Абдрахманова

mainnews-id
Аїда Абдрахманова — віце-прем'єр-міністерка уряду Татарстану у вигнанні.

Була змушена разом з чоловіком виїхати з росії через переслідування. Нині мешкає у Швеції, де її родина перебуває під загрозою видворення.

Пані Абдрахманова розповіла QIRIM Media про нинішнє становище найбільшого поневоленого росією народу — татар Поволжя, а також про те, як можна це становище виправити, аби уникнути остаточного знищення цього народу імперією.

QIRIM Media: Мусульманка у хіджабі і у політиці...Це нетипово, взагалі, і для пострадянського простору, зокрема. Як сприймають Ваш хіджаб Ваші колеги в уряді Татарстану у вигнанні?

Аїда Абдрахманова: У розвинених країнах світу з'являється дедалі більше мусульманок у хіджабі, які у політиці. Як у виконавчій владі, так і в законодавчій та в судовій. Пострадянський простір у цьому плані не відрізняється від російського, який не може вийти з-під комуністичних наративів та ісламофобії, загалом. Вдягнувши хіджаб на своїй рідній землі, в Татарстані, в місті Казані, я, етнічна татарка, на собі відчула жах державної та суспільної ісламофобії, расизму та нетерпимості. Це були приниження, образи у повсякденному житті та багато іншого.

аида абдурахманова.jpg2.jpg

Хоча я маю вищу державну економічну освіту і відповідаю всім критеріям як приватних, так і державних роботодавців, я завжди отримувала відмови при спробі отримати роботу. І причиною був мій хіджаб. Мені навіть пропонували роботу за умови, що я його зніму. Сьогодні, аналізуючи моє життя в росії, у Татарстані, яке було абсолютним утиском і пригніченням, я усвідомлюю, що я - сильна жінка.

Ми з головою уряду Рафісом Кашаповим знайомі досить давно. І коли він мене запрошував до уряду, то чудово бачив і знав, що я мусульманка, що покриваюся.

Особисто в нього це не викликає жодних заперечень чи сумнівів. Але за неповний рік функціонування нашого складу уряду були моменти неодноразової дискримінації мене у гендерному сенсі від деяких людей. Вони не згодні з тим, що у складі уряду є жінка-міністр.

Я думаю, що жінка, яка не побоялася відкрито виступити проти терористичного режиму кремля, веде активну роботу з деокупації своєї республіки, заслуговує на підтримку і допомогу, щонайменше на розуміння. І не заслужила тиску за будь-якою ознакою.

QIRIM Media: За які напрямки роботи Ви відповідаєте в міграційному уряді Татарстану?

Аїда Абдрахманова: Офіційна посада, запропонована мені Рафісом Кашаповим та затверджена всіма членами уряду — заступниця прем'єр-міністра з національних та релігійних питань. Але на даному етапі ми всі робимо трохи більше, ніж передбачає офіційна посада. Для цього є багато причин. Зокрема, щодо питань безпеки та конфіденційності.

QIRIM Media: Для того, щоб брати участь у роботі уряду, займатися політикою важливо мати можливість пересуватися світом? Ваші життєві обставини дозволяють Вам їздити по Європі, до інших країн?

Аїда Абдрахманова:У нашій політичній діяльності можливість пересування світом дуже важлива. Через те, що я маю обмеження щодо пересування різними країнами, моя політична діяльність не може вийти на якісно новий рівень. Адже живе спілкування завжди передбачає безпосередній контакт, а тому і більш плідну роботу з нашими союзниками та міжнародними політиками.

аида абдурахманова.jpg3.jpg

Сподіваюся, що незабаром це питання вирішиться позитивно для мене. Але, оскільки ми живемо у епоху технологій, то звичними є онлайн-засідання та міжнародні онлайн-конференції. Хочу додати, що для участі в роботі уряду також важливим є політичне розуміння та адекватність ухвалення тих чи інших рішень. А ще сміливість, відповідальність в ухваленні рішень та бажання витрачати на це свій особистий, неоплачуваний час. Це також важливі моменти.

QIRIM Media: Як ставиться до Вашого заняття політикою Ваш махрам (опікун)? Це ваш чоловік, правильно?

Аїда Абдрахманова: Від результатів нашої національно-визвольної боротьби за незалежність Татарстану залежить, чи буде існувати татарська нація на планеті Земля, чи вона буде асимільована “рускім міром”. Тому це важливо для всієї нашої родини.

QIRIM Media: Політика, якою Ви займаєтесь, шаріатська? Як би ви її визначили?

Аїда Абдрахманова: Політика нашого уряду спрямована на побудову інклюзивного демократичного суспільства, де дотримуватимуться правА кожного громадянина Татарстану, в якій не буде місце репресіям і терору, як політичного, фізичного, так і економічного. Програма нашого уряду для майбутнього незалежного Татарстану враховує інтереси всіх громадян Татарстану, незалежно від національної, релігійної чи іншої соціальної групи та приналежності.

QIRIM Media: Що реально Ви особисто та уряд у вигнанні можете зробити для татар та Татарстану, перебуваючи в еміграції?

Аїда Абдрахманова: У 90-ті роки Республіка Татарстан пройшла всі юридичні етапи для визнання її суб'єктом міжнародного права, що було закріплено в Конституції РТ. Але Татарстан так і не отримав міжнародної підтримки у питанні визнання його політичної суб'єктності від росії. Одним з наших основних завдань на сьогодні є постановка та виведення питання про право татарського народу на самовизначення та незалежність від росії на новий якісний міжнародний рівень. Це питання набуло особливого значення у зв'язку з кардинальними змінами геополітичної ситуації у світі після повномасштабного вторгнення росії до суверенної України.

татарстан.jpg

Ми працюємо над денуклеаризацією, демілітаризацією, деколонізацією та деімперіалізацією росії. В центрі нашої уваги порушення прав татарського народу в росії, робота у сфері визнання незалежності Республіки Татарстан. Плануємо вести спільну роботу уряду незалежного Татарстану у вигнанні як легітимного представницького органу татарського народу з Тимчасовою Спеціальною Комісією Верховної Ради України по роботі з поневоленими народами росії. А також з такими організаціями як ООН, ОБСЄ, Єврокомісія, Європейський Комітет з прав людини, Європейський Комітет із запобігання тортурам, Гельсінська Комісія.

У довгостроковій перспективі маємо намір спільно організувати створення міжнародної татарської правозахисної організації. Оскільки багато татар, як у Татарстані, так і за кордоном, перебувають у досить складній життєвій ситуації. Але цими питаннями має займатися саме правозахисна організація, а не уряд у вигнанні.

QIRIM Media: Що може мобілізувати татар для протистояння з москвою, федеральним центром?

Аїда Абдрахманова: За майже 500 років перебування під окупацією московії багато татар було асимільовано, насильно християнізовано, неодноразово, в буквальному сенсі, знищувалася інтелігенція, було багато засланців. Але ідея незалежності та суверенітету Татарстану жива й досі.

Ми маємо на батьківщині багато прихильників ідеї незалежності Татарстану та противників злочинно-імперської війни росії в Україні, але вони вимушено займають вичікувальну позицію. А федеральний центр своїми антиконституційними законами, посиленням репресивного режиму стосовно татар, недотриманням своїх політичних обіцянок народу сам створює грунт для невдоволення федеральним центром.

Нашим завданням є показати альтернативу існуючому імперському, кровожерному москвоцентричному режиму та колаборантській владі республіки. Маємо донести до людей всю красу життя у вільному, демократичному та цивілізованому Татарстані, щоб татарський народ побачив, який же він насправді нещасний. Якщо ми зможемо це зробити, мобілізувати людей буде досить нескладно. Потрібно показати людям, що так більше тривати не може.

QIRIM Media: Як Ви та Ваші колеги ставитеся до ідеології пантюркізму? Наскільки актуальною є ідея сьогодні? У Туреччині, найбільш розвинутій країні тюркського світу, є прихильники пантюркізму? Наскільки вони є впливовими у своїй країні?

Аїда Абдрахманова: Я думаю, що ідея пантюркізму є актуальною і сьогодні. І є лідери та активісти, які ведуть роботу в цьому напрямку. Уряд Татарстану у вигнанні загалом підтримує створення проекту "Турану" та об'єднання тюркських держав і народів у боротьбі проти нашого спільного ворога - імперської росії. Політично активна громадськість та інтелігенція в тюркських країнах, я маю на увазі пострадянські країни, розуміє, що фактично здобувши незалежність у 90-х роках, вони так і залишилися колоніями москви.

Чому громадяни з багатих на природні ресурси тюркських країн змушені приїжджати до москви на заробітки, терплячи при цьому російський великодержавний шовінізм, расизм, дискримінацію, ксенофобію, ісламофобію, різні види принижень і образ? Політика придушення москви є однією з причин, які гальмують розвиток тюркських країн та їхніх народів.

Ідеї пантюркізму понад 100 років, за цей час світ змінився. Татарстан у майбутньому ми бачимо технологічно передовою, промислово розвиненою, інноваційною, екологічно стійкою, демократичною державою, яка захищає та відстоює права всіх груп населення. Якщо й інші тюркські держави прагнуть таких цінностей і готові розділяти їх з нами, то нам по дорозі.

україна татарстан.jpg

Я особисто можу собі уявити "Туран" не як єдину державу, а як союз тюркських країн, на кшталт Євросоюзу, АЗІАН, Ліги арабських держав. Він має підтримувати культурну, мовну спільність, а також взаємодію в економічній, політичній та військовій сфері для зміцнення тюркського впливу та захисту тюркських народів у світі. Цей Союз також може бути сильним антикитайським проєктом у майбутньому, підтримуваний, зокрема, і колективним Заходом.

QIRIM Media: Ви за короткий час досить добре опанували українську мову. Що спонукало Вас вчити українську? А кримськотатарську вчите?

Аїда Абдрахманова: Мені подобається вивчати різні мови, і в мене це досить непогано виходить. Про це я дізналася нещодавно, коли самостійно вивчила шведську мову, склала іспит і отримала державний сертифікат вищого рівня D. Ось з англійською мовою поки не дуже подружилася.

Якщо говорити про українську мову, то маю дуже багато соратників та друзів українців. Розмовляти з ними українською мовою - це те , що я особисто можу сьогодні зробити для них. Підтримка моїх друзів українців стала дуже великою мотивацією для мене. Коли ми разом переможемо Імперію Зла - росію - і житимемо у мирний час, у вільному Татарстані, то можливо вивчу і кримськотатарську мову. Вже зараз, якщо повільно говорять, можемо розуміти один одного.

QIRIM Media: Як ви бачите майбутнє Татарстану у найближчі 5-10-20 років?

Аїда Абдрахманова: Майбутнє Татарстану у складі рф мені видається катастрофічним: перехід від статусу республіки до фактично губернії, політика московського кремля на знищення національних мов призведе до повного зникнення татарської мови у Татарстані, а відтак і до зникнення татарської нації, до знищення промисловості, зубожіння населення та збільшення злочинності.

Триває прихований геноцид татарського народу під виглядом мобілізації на злочинну імперську війну московії проти суверенної України. Єдиний шлях, який на мій погляд, здається правильним для порятунку татарського народу - усвідомити своє катастрофічне, рабське становище у складі нинішньої імперської росії і зробити все для виходу з цього становища.

Майбутнє у татар може бути лише у вільному, незалежному Татарстані з демократичною формою правління. Прагнути і досягти цього результату ми маємо разом з Україною, з іншими колонізованими московією народами та регіонами, а також з країнами вільного демократичного, цивілізованого та відкритого світу.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Зеленський заклав камінь майбутнього пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів