Ліна Тимошина

Близько 90% громадян України погоджуються з тим, що Крим має бути повернений під контроль України – дослідження

mainnews-id
У Києві презентували соціологічне дослідження «Когнітивна деокупація Криму»

Близько 90% громадян України погоджуються з тим, що Крим має бути повернений під контроль України.

Про це заявила Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева під час презентації соціологічного дослідження «Когнітивна деокупація Криму», передає кореспондент QIRIM.News.

«94% наших громадян не погоджуються з тезою, що «Крим завжди був російським і має винятково російське минуле». І нашою роботою в рамках Когнітивної деокупації ми намагаємося, зокрема, розвінчувати ті міфи», - сказала Ташева.

За даними дослідження, 58% громадян України говорять про недостатність знань про Крим. З іншого боку, запит на ці знання є достатньо високим, зазначила Ташева.

Результати опитування в контексті сприйняття Криму мешканцями материкової України свідчать, що 86% опитаних громадян України погоджуються з тим, що Кримський півострів – це батьківщина корінного кримськотатарського народу. 58% - погоджуються з тим, що Кримське ханство є складовою історії формування української державності.

У блоці щодо етнічної структури та ідеологічних орієнтацій населення Криму зазначається, що, зокрема, кримським татарам притаманне відчуття приналежності до своєї етнічної групи та півострова та схильність вважати себе частиною української політичної нації.

«Важливо розуміти, як ми бачимо з наших досліджень, що кримські татари дійсно зберігають свою ідентичність, вони виокремлюються на тлі всього населення. З етнічними українцями на півострові ситуація складніша, бо українці, які ще в часи Радянського Союзу приїжджали і жили в часи незалежності, легше розмиваються й адаптуються на півострові, їм складніше зберегти свою окремішню ідентичність, особливо під тиском міфів і пропаганди», - сказав виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Антон Грушецький.

Але, за його словами, такі люди безумовно лишаються. І їх варто маркувати як зрадників.

Понад 43% опитаних впевнені, що населення Криму всі 10 років чинить спротив російській окупації.

«Немає такого консенсусного погляду на Крим, нібито півострів прийняв окупацію і живе своє найкраще життя, ігноруючи реалії материкової України. Це не так. І багато українців розуміють, що в Криму відбувається рух спротиву», - зазначив Антон Грушецький.

Соціологічне дослідження «Когнітивна деокупація Криму» провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення Представництва Президента України в АР Крим та Фонду “Партнерство за сильну Україну”.

У відомстві зазначили, що метою дослідження було отримати детальну картину ставлення українського суспільства до деокупації Криму та виявити основні виклики, пов’язані з процесом реінтеграції півострова.

Зокрема, в дослідженні окреслюється ставлення мешканців Криму та материкової України один до одного, уявлення про майбутнє Криму, бачення устрою та організації влади в деокупованому Криму, тема колабораціонізму, мовне та кадрове питання, питання статусу Криму. А також виклики, з якими може зіштовхнутись українське суспільство після деокупації півострова, ставлення до пам’ятників, пам’яток, встановлених під час російської окупації Криму та інші питання.

Детальні результати дослідження — у презентації за посиланням.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Близько 90% громадян України погоджуються з тим, що Крим має бути повернений під контроль України – дослідження

news-pic

Зеленський представив план перемоги України

news-pic

Захисник прав кримських татар: 117-річниця з дня народження Петра Григоренка

news-pic

«Крим перетворився на в’язницю для його мешканців», — Представництво Президента в АРК

news-pic

Політв'язень Амет Сулейманов страждає від проблем з артеріальним тиском, - дружина

news-pic

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

news-pic

«Звільнення Аппаза повинно відбутися у найближчому майбутньому», — матір наймолодшого бранця кремля

news-pic

«До блюзнірських вироків та заслань суспільство в Криму намагаються привчити, як до звичної рутини», -Лутфіє Зудієва