Ліна Тимошина

«Дефіцит води у Криму наближається», - Хлобистов

mainnews-id
А річки перетворюються на канави через неконтрольовані викиди, які здійснюють російські військові

Окупований Крим опинився в стані посухи через пересихання річок і нераціональне використання води окупаційною владою. Якщо не буде потужних опадів протягом наступних двох тижнів, в Криму очікується дефіцит води.

Про це QIRIM.News розповів еколог Євген Хлобистов.

За його словами, за останні півтора-два місяці на півострові було значно менше опадів, ніж зазвичай в цей сезон. Найбільш посушливим для Криму був 2020 рік. Однак цьогоріч води теж не вистачає.

До того ж, зауважив еколог, окупаційна кримська влада нераціонально використовує воду, яка оозподіляється без жодних обмежень, особливо для військових потреб. «Для такого міста як Севастополь, наприклад, який завжди був у привілейованому стані, не було відмов від водопостачання – через те, що там перебуває верхівка військова. Таким чином, вододефіцит наближається. Якщо не буде потужних опадів протягом наступних двох тижнів, в Криму очікується дефіцит води», - вважає Хлобистов.

За його словами, насамперед ця проблема торкнеться пересічних кримчан, які проживають в центральних районах Криму, найчутливіших до зміління водосховищ.

«Це мешканці Сімферополя, наприклад. На південному березі Криму, ймовірно, буде визначатися виключно наявністю там привілейованих людей, які там відпочивають чи мають маєтки. Для них вода буде, як завжди, без обмежень», - прогнозує еколог.

Хлобистов каже, що притік води зменшився в усіх водосховищах. Найвразливіше до дефіциту води — Чорноріченське.

«Чорноріченське використовується для потреб міста Севастополя, тому вода з нього виходить інтенсивніше й швидше. Воно вразливіше до дефіциту води, тому маємо таку ситуацію», - додав він.

Ситуація з водою на окупованому півострові погіршується також через забруднення річок та перетворення їх на стічні канави.

«Декілька років тому річка Салгир мала абсолютно фантастичне перевищення вмісту забруднюючих речовин, приблизно в тисячу разів — фіксували біля Сімферополя, наприклад. Річка вже тоді перетворювалася на стічну канаву», - констатує експерт.

Проблема в тому, що у Криму річки дуже маловодні. І якщо в них зливаються забруднені води, особливо, це стосується таких неконтрольованих скидів, до яких вдаються російські військові, то їх дуже просто перетворити на стічні канави.

«Російські військові не звертають на це уваги, за ними немає жодного контролю. Якщо є якісь скиди з боку військових частин, то вони не фіксуються і щодо них немає жодної реакції», - зазначив Хлобистов.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин