Асіф Алієв

Десятки українських медійників зустрічають День журналіста в полоні рф

mainnews-id
Серед журналістів, які перебувають у неволі, є чимало кримчан.

На сьогодні 29 українських медійників, яких незаконно утримує росія, зустрічають День журналіста в неволі.

Про це QIRIM.News розповіли в Інституті Масової Інформації (ІМІ). За даними ІМІ, ще четверо медійників, які приєдналися до лав Збройних сил України, зараз також перебувають у російському полоні.

На пресконференції для журналістів, яка відбулася напередодні, директорка Інституту Оксана Романюк зазначила, що з 2014 року понад 100 як українських, так іноземних журналістів побували в російському полоні.

Серед журналістів, які перебувають у неволі, є чимало кримчан.

Це і професійні журналісти, такі як Владислав Єсипенко, Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, і представники громадянської журналістики: Ірина Данилович, Осман Аріфмеметов, Тимур Ібрагімов та інші.

Журналіст і правозахисник Антон Наумлюк, єдиний з представників ЗМІ, хто особисто був присутній при облавах на кримських татар і судах над ними, в коментарі QIRIM.News розповів, як в окупованому Криму переслідують журналістів.

За його словами, в даний час кілька десятків громадянських журналістів утримуються на захопленому окупантами півострові.

наумлюк.webp

«Серед них дуже багато кримських татар, які були активістами “Кримської солідарності”. Після повномасштабного вторгнення працювати журналістом стало ще небезпечніше. Режим став ще агресивнішим та репресивнішим», — розповів він.

Попри це, саме громадянська журналістика все ще продовжує існувати в окупованому Криму.

«Ті, хто залишається на волі, розуміють, в якій зоні ризику вони перебувають. Однак за всі роки окупації не припиняється потік людей, які приходить на зміну тим, кого затримали.

Вони продовжують писати інформувати, як проходять обшуки, судові засідання у справах політв’язнів, роблять стріми у соціальних мережах», — зазначив Наумлюк.

Він додав, що в Криму, як і на інших окупованих територіях, існування незалежного медіа неможливе, особливо в умовах війни, коли медійники зіштовхуються з масштабним переслідуванням за свою позицію.

Українські журналістські та правозахисні організації продовжують боротися за права медійників, які перебувають в російському полоні.

Для їх звільнення міжнародні організації мають активніше застосовувати різноманітні механізми та впливи на російську владу.

Вбивства, захоплення журналістів однозначно є злочинами, які здійснює росія. І москва має понести повну кримінальну відповідальність за це.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин