Микола Шевчук

Для чого окупанти знову будують лінію оборони на узбережжі Криму: думка експерта

mainnews-id
Загарбники зводять укріплення по всьому півострову

На цю мить російські окупанти в Криму будують другу хвилю укріплень, оскільки перша була знищена штормами.

Про це заявив військовий експерт Олег Жданов в коментарі QIRIM.News, аналізуючи інформацію, яку поширив партизанський рух «АТЕШ» про масове будівництво укріплень загарбниками на узбережжі Криму.

«Це друга хвиля будівництва укріплень. Перша хвиля будівництва таких укріплень була влітку минулого року, тоді вони будували переважно на пляжах. Восени був сезон штормів і дуже багато цих споруд було знищено. Зараз росіяни все більше бояться, що українські військові можуть здійснити спробу висадки на узбережжі Криму», - сказав експерт.

На його думку, укріплення були зруйновані через неправильне планування і корупцію.

«Укріплення були максимально близько до води. Що головне в десантній операції – захоплення плацдарму, аби висадити основні сили військ. Аби не дати цього зробити, росіяни намагалися максимально наблизити укріплення до води. При цьому, не завжди місцевість дозволяє на відстані розташувати такі споруди. Це перше. А друге — це корупційна складова, бо, найімовірніше, частина виділених грошей була розкрадена і укріплення довго не протрималися. Під дією природних явищ вони «попливли»», - сказав Жданов.

На його думку, в України зараз немає засобів, щоб провести десантну операцію в Криму: відсутній відповідний транспорт для перевезення військ.

«Єдине, що ми можемо робити на сьогоднішній день – це проводити акції Силами спеціальних операцій: рейди, диверсійно-розвідувальні дії в Криму, що ми вже неодноразово робили, коли наші підрозділи ГУР висаджувалися на Кінбурнській косі, на узбережжі Криму. Щось вдавалося, щось не вдавалося, але такого, як це було навесні 2022 року, коли на рейді Одеського порту стояла низка великих десантних кораблів росіян, завантажених десантом і просто диво нашої оборони не дало їм висадити цей десант. Таких засобів у нас немає», - підкреслив експерт.

Однак в України є інші можливості. А саме — висадка невеликого десанту москітним флотом або диверсії на півострові.

«Росіяни бояться, що ми можемо влаштувати москітним флотом висадку невеликого десанту, який, припустимо, зайде в тил Армянська і забезпечить захоплення Перекопу нашими військами. І ЗСУ без особливого супротиву почнуть заходити в Крим. Також окупанти бояться проведення диверсій на складах. Наприклад, на мисі Фіолент або біля Євпаторії. Там, де є що підпалити, чи підірвати», - сказав експерт.

Відповідаючи на запитання, навіщо за таких умов будувати довгу лінію оборони узбережжя і чи не домінує тут корупційна складова, Жданов вказав на особливість структури управління в рф, яка має глобальний характер.

«Розумієте, росія – це країна глобальних рішень. Вони не можуть приймати рішення на місцевому рівні. Вони приймають рішення глобально. Якщо будували лінію суровікіна (мережа укріплень у Запорізькій області, зведена окупантами, названа в честь їхнього генерала сєргєя суровікіна – ред.), то на сотні кілометрів. Вони тільки загороджувальний поїзд сформували на понад 30 кілометрів з кількох тисяч вагонів. Вони, якщо будують, то будують вздовж всієї лінії узбережжя. Звісно, корупційна складова є. Вона представлена у них на державному рівні. Кожен знає, наскільки глибоко він може запустити руку в цей потік», — зазначив експерт.

Що стосується можливості забезпечити таку лінію оборони військами, то Жданов вказав, що угруповання російських військ в Криму складає близько 10-15 тисяч осіб. На його думку, їхнє командування розраховує на маневрування: щойно виникатиме загроза, вони туди перекидатимуть війська. За словами експерта, аби перекрити узбережжя Криму, необхідно мінімум 300-тисячне угруповання. При цьому, на даний час у росіян стратегічні резерви «відсутні взагалі, а оперативні резерви десь в обсязі однієї загальновійськової армії у 50-60 тисяч солдатів».

Раніше повідомлялося, що партизани «АТЕШ» фіксують будівництво окупантами фортифікаційних споруд по всьому Криму.

Фото укріплень на пляжі в Криму: "Кримський вітер"

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин