Микола Шевчук

Допомагав армії окупантів та проводив так званий референдум: засуджено колаборанта Асана Алієва

mainnews-id
До повномасштабного вторгнення чоловік займав значимі посади на Херсонщині в тому числі в органах влади

Херсонський міський суд заочно засудив 61-річного Асана Алієва, який очолив окупаційну адміністрацію селища Новоолексіївка Генічеської громади Херсонщини до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням права обіймати посади в органах влади і в установах, які надають публічні послуги протягом 15 років.

У Алієва конфіскують земельну ділянку площею 0,1 га, арештовану ухвалою Центрального районного суду Миколаєва 14 липня 2023 року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань (ЦЖР).

Алієв з 2005-го по 2014-й роки очолював Херсонський регіональний меджліс кримськотатарського народу, після чого був директором Новоолексіївського будинку культури, де вів спортивні секції. Також він працював помічником голови Херсонської облдержадміністрації та був помічником постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим (АРК), де відповідав за блок міжнаціональних відносин

Суд встановив, що Алієв у травні 2022 року добровільно очолив місцеву окупаційну селищну адміністрацію.

Надалі він роздавав інтерв’ю російським пропагандистам з підтримкою дій окупантів, брав участь у засіданні круглого столу у так званому госсовєті окупованого Криму, набирав кадри для окупаційної адміністрації, надавав вказівки щодо виплат одноразової «допомоги» від ворога в 10 тисяч рублів і займався так званою гуманітаркою.

Асан Алієв затверджував і представляв окупаційного керівника Новоолексіївського ліцею №1 Генічеської міськради.

За словами свідків, Алієв з 2005-го по 2014-й роки очолював Херсонський регіональний меджліс кримськотатарського народу, після чого був директором Новоолексіївського будинку культури, де вів також спортивні секції.

Свідки на суді зазначили, що бачили як Асан Алієв в середині травня 2022 року в супроводі російських військових знімав біля адмінбудівлі місцевого старостату український прапор і встановлював прапор росії. Також Алієв надавав допомогу в поселенні солдатам рф та проводив організацію так званого референдуму.

Суд визнав Асана Алієва винним у колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 Кримінального кодексу України.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин