Микола Шевчук

Джелял повідомив, за яких умов можливе припинення порушень прав людини на окупованих росію територіях

mainnews-id
Ексбранець був звільнений з російського полону 28 червня

Припинення порушень прав людини і беззаконня на окупованих росією територіях можливе лише шляхом відновлення територіальної цілісності України.

Про це заявив колишній бранець кремля, перший заступник Голови меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял під час свого виступу в Женеві в рамках 57-ї сесії Ради ООН з прав людини.

На початку він висловив подяку усім, хто сприяв його звільненню з полону.

«Ви продовжуєте підтримувати мою державу Україну в її прагненні зберегти власний суверенітет і незалежність, відновити власну територіальну цілісність. Тому що, аби припинити те беззаконня, ті порушення прав людини, прав цілих народів, які здійснює росія на території України, можливо лише відновивши територіальну цілісність нашої держави і забезпечивши виконання національного права і міжнародного права на всій території моєї країни. Звичайно я дякую за те, що ви долучилися до звільнення політв’язнів, які у великій кількості росія захопила і продовжує це робити в окупованому Криму… В цьому році вперше за останні 5 років були звільнені кримські політв’язні – це я і молода дівчина, яка на свободі лише декілька тижнів - Леніє Умерова, яка є моєю співвітчизницею. І лише за підтримки міжнародної спільноти, міжнародних організацій, але безпосередньої участі президента, уряду, правозахисників, мені вдалося вирватися на свободу після трьох років ув’язнення в російській тюрмі. Але ще тисячі людей, цивільних людей заходяться в російських тюрмах. Про багатьох з яких ми навіть не знаємо», - сказав Джелял.

Він підкреслив, що окупанти активно залякують родичів бранців в Криму. Через це родини часто бояться працювати з правозахисними організаціями, аби не нашкодити, ні собі, ні близьким людям.

Окремо Джелял зупинився на власній історії ув’язнення, нагадавши, що росія сфабрикувала справу проти нього. Він нагадав, що окупанти для того, аби змусити людину піти на співпрацю застосовують фабрикацію справ, підкидають «докази» винуватості, здійснюють тортури, б’ють, пускають струм через тіло, шантажують дітьми, родинами, інколи навіть родичів катують. При цьому російські суди не звертають уваги на всі протести. Як доказ він навів той факт, що 42 судових засідання його команда намагалася довести, що справа сфабрикована. Однак російські суди нічого зі сказаного не врахували й винесли суворі вироки по сфабрикованим справам.

Окремо Джелял попросив змусити Червоний хрест виконувати покладені на нього функції, аби вони допомогли зробити так, щоб рф не вбивала громадян України в російських тюрмах.

Фото ілюстративне: Наріман Джелял

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин