Ліна Тимошина

«Його мова стала загальмованою, сидить в одиночній камері, на прогулянку не виводять», - дружина політв'язня Тофіка Абдулгазієва

mainnews-id
Також у бранця виникли проблеми зі шлунком чи печінкою

Політв'язень Тофік Абдулгазієв, незаконно засуджений до 12 років ув'язнення, має проблеми зі здоров'ям. Його турбують проблеми з печінкою або шлунком.

Про це повідомила його дружина Аліє Куртаметова на сторінці у Facebook.

Він телефонував їй через тюремний зв'язок Зонателеком.

"За його словами, стан здоров'я більш-менш нормальний, але виникла ще проблема. Він не може визначити у шлунку чи печінці. Чоловік відчуває почуття постійної ситості, хоча він нічого не їсть. Лікарка УЗД після обстеження лише сказала, що нічого хорошого немає. Але що конкретно погано, вона не сказала", - написала Аліє.

Жінка зазначила, що у ході телефонної розмови вона помітила, що його мова стала загальмованою, і якщо щось каже, повторює кілька разів.

"Мене це дуже непокоїть. Чоловік сидить в одиночній камері, на прогулянку не виводять", - додала вона.

Жінка пояснила, що Тофіку через його захворювання необхідні додаткові передачі. Його діагноз вимагає хорошого харчування для відновлення та прогресу у лікуванні.

"У лікарні харчування складається: зранку каша, на обід обов'язково страва зі свининою, відповідно, він не їсть, а на вечерю переварена риба, яку він їсти не може через своє захворювання", - зазначила дружина бранця.

Аліє розповіла, що під час її перебування в Челябінську вона мала можливість передати хоча б якусь їжу. Її знайомі в Челябінську ось уже вдруге Тофіку передають передачу, але обидва рази її не приймають.

"Співробітники тюремної лікарні кажуть, що йому передачу можна буде зробити лише у грудні. Телефоном чоловік каже, що постійно пише заяву на додаткову передачу, але її не приймають", - зауважила вона.

Кілька днів тому втретє знайомі родини закупили всі необхідні продукти та знову отримали відмову.

"Протягом трьох місяців Тофік приймає дуже сильні препарати, які почали давати непогані результати, але водночас від них є велика побочка. До того ж йому, крім лікарських препаратів, життєво необхідні чисте повітря та збалансоване калорійне харчування. На великі суми, якими нам допомагає наш джемаат, здійснюються закупівлі, але Тофіку не передається і мізерна частка. Моєму обуренню немає меж", - написала дружина політв'язня.

Аліє додала, що адвокат планує відвідати Тофіка наступного тижня, щоб дізнатися чому співробітники лікарні не пропускають передачі.

Нагадаємо, 22 березня кримськотатарського активіста Тофіка Абдулгазієва, засудженого до 12 років у справі «другої Сімферопольської групи», у критичному стані вивезли з в'язниці Верхньоуральська челябінської області. Його помістили до тюремної туберкульозної лікарні №3 у челябінську, де через два тижні він потрапив до реанімації.

У травні 2017 року в помешканні активіста пройшов перший обшук. Тоді Тофік залишився на волі. Через два роки, у березні 2019-го, його заарештували за звинуваченням у причетності до Хізб ут-Тахрір, яка заборонена у росії, але вільно діє на території України.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд ростова-на-дону засудив Абдулгазієва до 12 років колонії суворого режиму. Перші п'ять років він має провести у в'язниці. Через рік, у травні 2023 року, Апеляційний військовий суд у власисі залишив рішення суду першої інстанції в силі.

Фото: "Кримська солідарність"

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин