Ліна Тимошина

«Йому стало дуже страшно, що він помре, не побачивши своїх близьких людей», - дружина політв'язня Абдулгазієва

mainnews-id
Водночас, діагноз бранця дружині досі не повідомили.

Політв'язень Тофік Абдулгазієв настільки схуд під час хвороби, що його дружина Аліє Куртаметова була шокована його станом.

Про це вона розповіла у відеокоментарі «Кримській солідарності». Куртаметова змогла побачити чоловіка у тюремній лікарні. За її словами, їхнє побачення проходило у кімнаті, де їх розділяло скло.

«Коли завели мого чоловіка, то сказати, що ми всі були шоковані, це абсолютно нічого не сказати. Бо того, хто стояв перед нами, ми, якщо чесно, не впізнали. Не Тофік стояв перед нами. Перед нами стояла виснажена, схудла людина, яка вдивлялася в нас, примружившись, ніби намагаючись дізнатися, хто перед ним», - розповіла жінка.

Куртаметова повідомила, що за 14 днів Тофіку стало ще гірше. Тоді його лікарі перевели до реанімаційного відділення.

«У реанімаційне відділення він йшов сам, його вів співробітник ФСІНу (...) На півдорозі у бетонному коридорі Тофік розуміє, що в нього відмовляють ноги й він падає на бетонний стіл. Співробітники посадили його на якийсь бетонний виступ, пішли й довгий час їх не було», - розповіла дружина бранця.

Потім у палату чоловіка підіймали на інвалідному візку. У нього була висока температура і галюцинації.

«У нього була дуже висока температура, десь 41 градус, за його розповіддю. Іноді були галюцинації, моментами він розумів, що говорить не те. І йому стало дуже страшно, що він помре, не побачивши своїх близьких людей», - процитувала чоловіка Куртаметова.

Водночас діагноз бранця дружині досі не повідомили.

22 березня кримськотатарського активіста Тофіка Абдулгазієва, засудженого до 12 років у справі «другої Сімферопольської групи», у критичному стані вивезли з в'язниці Верхньоуральська Челябінської області. Його помістили до тюремної туберкульозної лікарні №3 у Челябінську, де через два тижні він потрапив до реанімації.

У травні 2017 року в помешканні активіста пройшов перший обшук. Тоді Тофік залишився на волі. Через два роки, у березні 2019-го, його заарештували за звинуваченням у причетності до Хізб ут-Тахрір.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд ростова-на-дону засудив Абдулгазієва до 12 років колонії суворого режиму. Перші п'ять років він має провести у в'язниці. Через рік, у травні 2023 року, Апеляційний військовий суд у власисі залишив рішення суду першої інстанції в силі.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин