Микола Шевчук

Кабмін затвердив план заходів з відновлення освіти на деокупованих територіях: що це означає для Криму

mainnews-id
Окупанти контролюють півострів з 2014 року

Кабінет міністрів України затвердив план заходів з відновлення освіти на деокупованих територіях на 2024—2027 роки.

Про це повідомляє пресслужба Постійного Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, яке також долучилося до розробки документу.

"За період тимчасової окупації Криму систему освіти на півострові було повністю інтегровано в російський освітній простір, який заперечує український суверенітет та спотворює історію. Таким чином, для відбудови системи освіти необхідно вже зараз визначати особливості залучення громадян до української освіти та відновлення освітніх процесів на деокупованих територіях", - сказано в повідомленні.

Тому державна політика у цій сфері матиме на меті реінтеграцію молоді, яка тривалий період перебувала під впливом російських наративів та пропаганди, надання можливостей для розвитку, підтримки в освіті та зайнятості. Одним із завдань відновлення освіти на деокупованих територіях є формування кадрового резерву.

За даними Представництва, станом на початок 2014 року в Криму налічувалося 22 070 учителів, 7686 працівників закладів дошкільної освіти, що "свідчить про важливість залучення освітян до майбутнього відновлення півострова". Також план передбачає створення системи підтримки учасників освітнього процесу під час адаптаційного періоду — переходу від системи освіти держави-агресора до української системи освіти на деокупованих територіях.

План відновлення охоплює також підвищення кваліфікації вчителів, які працюватимуть на деокупованих територіях; створення безпечних умов для навчання; забезпечення підготовки навчальних матеріалів, зокрема мовою корінних народів України; відкриття центрів з вивчення та дослідження історії та культури корінних народів України в закладах вищої освіти; підтримку кримськотатарської мови та літератури; створення системи соціально-психологічної реабілітації дітей і молоді, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, а також визначення підходів до оцінювання результатів навчання здобувачів освіти, визнання кваліфікації молоді, отриманих під час навчання на тимчасово окупованих територіях України.

У Представництві підкреслили, що прийняття даного документа є важливим кроком для майбутньої реінтеграції деокупованих територій в загальнонаціональну освітню систему та забезпечення рівних можливостей для дітей.

Фото: будівля Кабінету Міністрів України

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин