Микола Шевчук

Капітану, який вивозив українське зерно через Крим, загрожує до 5 років позбавлення волі

mainnews-id
Судно було арештоване у липні цього року

За процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (АРК) повідомлено про підозру капітану іноземного морського судна «USKO MFU», який здійснював вивезення української агропродукції через окупований росіянами Крим. Йому інкриміновано порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави, вчинене повторно (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Слідством встановлено, що у жовтні 2023 року іноземний громадянин, керуючи судном «USKO MFU» під прапором Камеруну, здійснив незаконний захід до закритого Україною Севастопольського морського торговельного порту. Там судно було завантажено понад трьома тисячами тон агропродукції, призначеної для однієї з турецьких компаній.

У листопаді 2023 року підозрюваний здійснив незаконний вихід судна «USKO MFU» з порту міста Севастополя. З метою приховування своєї протиправної діяльності, капітан періодично вимикав «AIS» (Автоматичну ідентифікаційну систему), що є порушенням безпеки мореплавства, та вносив до неї фіктивні відомості стосовно курсу пересування судна.

Нагадаємо, у липні 2024 року судно «USKO MFU» було затримане в акваторії порту Рені Одеської області. На підставі ухвали суду, на нього накладено арешт та передано в управління АРМА.

Крім того, іншому капітану зазначеного судна, який у червні 2024 року керував ним під час незаконних заходу та виходу з порту м. Севастополя, було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332-1 КК України.

Фото: судно «USKO MFU»

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин