Ліна Тимошина

Кримськотатарський прапор із підписами визначних діячів і речі Нарімана Джеляла стануть новими експонатами виставки у Музеї Берлінського муру

mainnews-id
Прапор вже підписали Рефат Чубаров і Рустем Скибін

Виставка «Крим – це Україна! Україна – це Європа» у Музеї Берлінського муру, яка відкрилася у 2023 році, буде доповнена новими експонатами - двометровим кримськотатарським прапором із підписами відомих кримських татар, українців та речами звільненого з полону першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла.

Про це QIRIM.News розповіла кураторка мистецьких та документальних проєктів, мисткиня Леонора Янко.

«Мене запитали в чому унікальність цього прапору, чому він важливий для виставки в Європі, в Берліні. Історія кримських татар, історія спротиву Криму почалась з ініціативи Меджлісу у 2014 році, але про це, на жаль, навіть в Україні не всім відомо. Для європейців кримські татари, Крим та спротив з 2014 року є маловідомою частиною нашого спротиву. Мені хочеться, щоб кримськотатарський прапор впізнавали у світі, а особистості, котрі його підпишуть, зроблять його унікальним», - пояснила задум мисткиня.

Чубаров з прапором.jpg

підпис чубарова на прапорі.jpg

Вона розповіла, що прапор вже підписав голова Меджлісу Рефат Чубаров, а також кримськотатарський художник та кераміст Рустем Скибін.

Скибін з прапором.jpg

«Ті, хто підписуватимуть, це зараз мешканці материкової частини України, вони були змушені у 2014 році переїхати через переслідування на територію вільної частини України та продовжують працювати над поверненням Криму», - каже Леонора Янко.

скибін прапор 2.jpg

За її словами, важливо, що Музеї Берлінського муру щодня відвідує близько тисячі людей з понад 20 різних країн світу. І це одна з наймасштабніших виставок в постійній експозиції в Європі.

Щодня кураторка планує отримувати для прапора нові підписи кримських татар. Зокрема, й очікує підпис колишнього політв'язня Нарімана Джеляла.

«Планую при зустрічі з Наріманом Джелялом отримати його підпис для нашого прапора. Також я сподіваюся, що вдасться отримати підписи військових, це займе певний час, але це нам необхідно, це символічно. Тому хотілося б це зробити, адже це буде єдиний подібний артефакт у Берліні та, власне, у Європі, на котрий щодня будуть тисячі людей дивитися, а згодом і мільйони», - підкреслила мисткиня.

Вона розповіла, що у 2023 році їй вдалося відкрити в Музеї Берлінського муру першу постійну виставку, присвячену Криму «Крим – це Україна! Україна – це Європа».

виставка Берлін.jpg

«У рамках вже діючої виставки вдалося представити історії кримських політв'язнів Леніє Умерової, Богдана Зізи, серед них і справа Нарімана Джеляла, котрий тільки звільнився, і ми чекаємо від пана Нарімана якісь його речі, щоб присвячену йому частину виставки завершити в тому сенсі, що він звільнений, та додати його до його історії факти з перебування в увʼязненні», - зауважила Леонора Янко.

Виставка Берлін 4.jpg

виставка берлін 2.jpg

Також у залі представлені фотографії кримського спротиву з 2014 року. Мисткиня каже, про нього, мало хто знав.

«І навіть українці, у мене були студенти з України, з Харківської області, навіть українці, які переїхали одразу на початку повномасштабного вторгнення, не знали про кримський спротив з 14 року, мене це здивувало», - ділиться вона.

виставка Берлін 6.jpg

Крім того, на виставці у Берліні є фотографії та інформація про кримськотатарських військових, а також політв'язнів – станом на 2023 рік. Зокрема, згадуються й ті, хто помер у російському ув'язненні.

Одним з експонатів була мапа з позначенням таборів, куди незаконно перевозили українських дітей, де вони отримували російське «перевиховання».

«Зараз наша задача – далі розповідати світу про ситуацію в Криму, показувати кримський спротив та що він існує та набуває самих різних форм. Виставка знайомить світ з тим, хто такі кримські татари, яку роль мають, мали та мають та показувати, що Крим, спадщина кримських татар є і Європейською спадщиною», - каже кураторка.

Новими експонатами виставка «Крим – це Україна! Україна – це Європа» у Музеї Берлінського муру буде доповнена восени.

виставка Берлін 3.jpg

Фото надані Леонорою Янко

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Оголошено підсумки засідання у форматі «Рамштайн»: яке озброєння нададуть союзники Україні

news-pic

В мечеті вперше після обстрілу провели пʼятничну молитву

news-pic

«Завдяки спільній відвазі ми здійснили дуже важливі операції в Криму», - Зеленський на «Рамштайні»

news-pic

У Києві відбувся завершальний концерт Всеукраїнського благодійного туру «Симфонія Криму. Повернення»

news-pic

У «Дію» додали нові військові облігації з назвами міст на українському узбережжі

news-pic

«Чергова акція залякування», - юристка Коротких про вручення кримськотатарським активістам «попереджень»

news-pic

Окупаційний суд Криму не задовольнив скаргу щодо неодноразового видворення в ШІЗО політв'язня Кантимирова

news-pic

Силовики в окупованому Криму вручають кримськотатарським активістам «попередження» перед незаконними виборами, – Чубаров