Микола Шевчук

Ми постійно зазнавали тих самих утисків від одного і того ж агресора: Стефанчук про українців та кримських татар

mainnews-id
Голова українського парламенту детально розповів як українська влада захищає права кримських татар

Українці та кримські татари зазнавали тих самих утисків від одного і того ж агресора. Але спільне поєднання народів означає, що є спільне і гарне майбутнє.

Про це сказав Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час свого візиту до Туреччини, повідомляє кореспондент QIRIM.News.

«У 2014 році росія знову вчинила акт агресії, почала його з Криму, утискаючи права і витісняючи кримських татар з їхньої законної території. Навіть історично долі наших народів доволі сильно пов’язані. Ми постійно зазнавали тих самих утисків від одного і того ж агресора. Це був геноцид-голодомор українського народу, згодом геноцид-депортація кримськотатарського народу. Це було вторгнення у 2014 році, повномасштабне вторгнення у 2022 році. Це всі ті сторінки, які поєднують долі наших народів у боротьбі проти одного ворога. Але спільне поєднання наших народів означає, що у нас є спільне і гарне майбутнє», — сказав політик.

Окремо він зупинився на діяльності українського парламенту із захисту прав кримських татар.

«Я просто наведу кілька прикладів того, що вже зробив парламент. По-перше, український парламент вже прийняв дуже важливий законодавчий акт, який стосується корінних народів, що проживають на території України, де вперше на офіційному рівні визнав за кримськотатарським народом статус корінного народу України. По-друге, буквально тиждень тому Верховна Рада України зробила звернення з приводу 80-х роковин геноциду кримськотатарського народу. Для мене особлива честь була в тому, що я був першим автором цієї постанови. Але з трибуни її доповідав Мустафа Джемілєв. Також у нас є чимало міжнародних треків, в яких ми беремо активну участь. Одним із найвидатніших є «Кримська платформа». Ви знаєте, що вона започаткована президентом Володимиром Зеленським і цього року буде четвертий саміт «Кримської платформи». Але парламентом ми проводимо паралельно парламентський саміт «Кримської платформи» і цьогоріч ми будемо втретє збирати парламентарів з усього світу, аби обговорити питання Криму і повернення кримського народу до себе додому», - сказав Стефанчук.

Він нагадав, що минулого року під час Другої парламентської платформи були присутні 70 представників парламентів і міжпарламентських установ.

«70 парламентів виявили свій інтерес та підтримку кримськотатарському народу і Україні в боротьбі за Крим. Я переконаний, що ми спільно повернемо Крим. Адже заради нашої спільної свободи віддали свої життя Решат Аметов та інші громадські активісти. Дуже багато їх і зараз утримується в російських тюрмах. Зокрема, перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял. І десятки інших політв’язнів. Ми про кожного з них пам’ятаємо», — зазначив голова парламенту.

Також він подякував Туреччині, турецькому народу і особисто президенту Реджепу Тайїпу Ердогану за допомогу. Зокрема, акцентував увагу на ролі Туреччини у звільненні з російського ув’язнення Ахтема Чийгоза, який тепер є народним депутатом і очолює групу дружби з Туреччиною.

Раніше повідомлялося, що Стефанчук розпочав свій офіційний візит до Туреччини.

Фото ілюстративне

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин