Асіф Алієв

Молодіжні заходи в рф — фестиваль російського цинізму та лицемірства

mainnews-id
Росія прагне продемонструвати, що світ не відвернувся від неї і продовжує підтримувати зв’язки

Початок повномасштабної військової агресії проти України спричинив безпрецедентну міжнародну ізоляцію рф.

І незважаючи на відчайдушні запевнення пропагандистів про незалежний шлях росії, держава-агресорка все ж прагне повернути втрачений імідж «величної» країни, організовуючи молодіжні заходи на кшталт «Ігор майбутнього», запланованих на 19-25 лютого в Казані та «Всесвітній фестиваль молоді» — на 1-7 березня в Сочі.

Для привернення уваги іноземців (зокрема, талановитої молоді), рф планує провести низку «міжнародних» молодіжних заходів у новітніх високотехнологічних сферах: штучного інтелекту та біотехнологій, «кіберспорту» та спортивних ігор з інтелектуальною складовою, комп’ютерних ігор, різних онлайн-активностей та технологічних стартапів, наукових технологій. До цих заходів росія має намір залучити молодь, яка досягла певного успіху у сфері бізнесу, медіа, творчих індустрій, міжнародного співробітництва, культури, науки, освіти, волонтерства і доброчинності, спорту, суспільного життя.

игры.jpg

Очевидно, що мета таких заходів відверто пропагандистська: росія прагне продемонструвати, що світ не відвернувся від неї і продовжує підтримувати зв’язки. На тлі того, що Міжнародна федерація кіберспорту (IESF) призупинила членство Федерації комп'ютерного спорту росії (RESF) у своєму складі через порушення статуту організації, а російських спортсменів не допускають до участі в Олімпіаді, країна-агресорка прагне створити власні заходи, імітуючи відсутність ізоляції.

Цілком ймовірно те, що на вказаних заходах буде активна присутність російських спецслужб, що матиме відповідні наслідки. Російські спецслужби можуть вербувати іноземних гостей та схиляти їх до співпраці, що є досить небезпечною авантюрою для тих, хто погодиться, адже може коштувати їм не лише кар’єри, а й життя.

Росія всіляко демонструватиме себе як платформу для можливостей, розвитку та втілення своїх прагнень, проте це лише ілюзія. Тож членам турецьких команд Fire Flux Esports, S2G та Turkish Delight, які заявлені в списках учасників «Ігор майбутнього» варто оцінити співвідношення переваг та недоліків участі у російських заходах, оскільки ризики надто високі.

Зважаючи на рекордну кількість науковців, спортсменів та діячів культури, які виїхали з рф після початку повномасштабного вторгнення, про розвиток та свободу в росії можна лише мріяти. Кількість вчених, які виїхали з рф з початку війни зросла у 5 разів відносно довоєнних показників (з 14 до 70 тисяч осіб), що еквівалентно приблизно третині всіх артистів.

пропаганда рф.jpg В цьому ж контексті стає зрозумілим і те, що організовуючи такі заходи, рф прагне залучити молодих фахівців, аби закрити кадрову прогалину, що утворилась з початку війни.

На тлі агресивної війни проти України, в ході якої росія щодня вбиває молодих українців, серед яких є митці, спортсмени, поети, науковці, відвідування подібних заходів суперечить загальнолюдським цінностям.

Росія нищить українські школи, університети, спортивні бази, мистецькі школи та іншу інфраструктуру, без якої тисячі українських дітей, підлітків та молоді не мають змоги розвивати свої здібності. Росія вбиває молоде покоління у цій війні — як цивільних під час обстрілів, так і хлопців і дівчат, що стали на захист України. Тож проведення молодіжних заходів у росії — прояв цинізму та відсутності людяності у організаторів та учасників.

Втім, в умовах катастрофічного відтоку талантів та перегрітої економіки, росія може й просто вкрасти розробки та технології, які будуть представлені закордонними учасниками. Для цієї країни крадіжка інтелектуальної власності — цілком звична справа. Тому відмова від участі є найбільш надійним захистом розробок та наукових надбань.

Вже два роки росія демонструє своє справжнє обличчя в ході повномасштабної війни проти України. Вона вбиває, катує та грабує, порушуючи усі норми міжнародного права. Співпраця з такою державою не лише безперспективна, а й може нанести непоправну шкоду іміджу будь-якій країні.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин