Асіф Алієв

Нацбанк присвятив пам’ятні монети кримськотатарському орнаменту Орьнек

mainnews-id
У 2021 році Орьнек був офіційно включений до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

23 травня у Національному банку України відбулася презентація пам’ятних монет "Орьнек. Кримськотатарський орнамент".

 Як передає пресслужба Нацбанку, нові пам’ятні монети присвячені традиційному орнаменту кримських татар, одного з корінних народів України.

 У 2021 році Орьнек був офіційно включений до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

 Презентував нові монети заступник Голови Національного банку Олексій Шабан разом із головою громадської організації "Алем" Есмою Аджієвою.

обговорення.JPG2.png

 Крім того, участь у презентації також взяли т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв,  директор з питань співробітництва Посольства Швейцарії в Україні** Андреас Хубер**.

 Олексій Шабан зазначив, що монети стануть своєрідним талісманом, що пророкує визволення Криму з окупації та відновлення вільного життя кримськотатарського народу на його батьківщині – в українському Криму.

 Голова громадської організації "Алєм" Есма Аджієва заявила, що культура кримських татар – це збережена до сьогодення жива спадщина, яку продовжують розвивати у контексті сучасної реальності.

 «Ми наполегливо працюємо над переосмисленням підходу до розуміння спадщини нашого народу в загальноукраїнському культурному просторі. І це не лише про її зовнішні форми й естетику – костюми, страви, красиві речі чи обряди, це про то, що зміст та цінності важливіші за форму», – наголосила Аджієва.

фото загальне2.png   Під час презентації т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв зауважив про важливість закарбувати все те, що визначає кримськотатарську ідентичність.

 «Саме тому сьогодні національний кримськотатарський орнамент Орьнек – під захистом ЮНЕСКО. Саме тому ми внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України традиційний танець кримських татар, практику та культурний контекст приготування традиційних страв, кавову традицію кримських татар. Маємо разом на державному рівні берегти наше культурне надбання, бо Крим – це Україна», — підкреслив він.

 Пам’ятні монети "Орьнек. Кримськотатарський орнамент" номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла тиражем до 7 500 штук, номіналом 5 гривень – з нейзильберу тиражем до 75 000 штук (у сувенірному пакованні).

Монети поступово реалізовуватимуться в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку і банками-дистриб’юторами (їх перелік зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку) в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. 

орьнек2.png

Детальнішу інформацію про початок реалізації можна буде дізнатися на вебсайті інтернет-магазину нумізматичної продукції Національного банку, офіційних сайтах банків-дистриб’юторів та/або безпосередньо у відділеннях банків-дистриб’юторів. 

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин