Асіф Алієв

«Не уявляю, як він буде в тюрмі», — мати незрячого політв'язня Олександра Сізікова

mainnews-id
Історія сліпого бранця кремля з окупованого Криму, якому загрожує ув'язнення в колонії суворого режиму

14 вересня в російському місті Власиха відбулося засідання апеляційного військового суду, який відмовив у скарзі фігурантам так званої «четвертої Бахчисарайської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір».

Таким чином, залишилось чинним рішення Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону про позбавлення волі трьом кримчанам: Аліму Суф'янову, Сейрану Хайретдинову (12 років тюрми) та Олександру Сізікову (17 років ув'язнення).

khayredynov-and-sufyanov.jpeg

Якщо Суф'янов та Хайретдинов перебувають за ґратами з першого дня їх затримання у липні 2020 року, то Олександр Сізіков — під домашнім арештом. Причина цього — сліпота. У червні 2009 року Сізіков потрапив у ДТП, про яке розповіла QIRIM.News його мати, Олена Сізікова.

«Він їхав велосипедом на роботу, на нічну зміну. Було десь пів на дев'яту вечора. Йому назустріч виїхала машина та збила його.

Наслідки виявилися важкі — відкрита черепно- мозкова травма. Зламані були щелепа, ніс, коліно.

Він понад три місяці перебував у лікарні. Олександр пережив три операції.

Це була жахлива аварія. У нього витекло одне око, друге повністю не бачить.

Він проходив реабілітації в Одесі, у Києві, їхали до москви, але все було безнадійно, його зір так і не відновився», — розповіла вона.

Відтоді Олександр потребує опіки. Він не може жити сам і повністю залежить від матері, Олени Сізікової, яка самотужки доглядає за своїм єдиним сином.

«Дружина залишала його після аварії. Я одна у нього і він у мене один, я його ніколи не покину», — каже літня жінка.

Російські силовики провели обшук у Олександра Сізікова 7 липня 2020 року. Тоді вони підкинули під його матрац книгу, яка вважається екстремістською літературою, хоча чоловік може читати лише книги, написані шрифтом Брайля (шрифт для читання та написання людьми з порушенням зору — ред).

oleksand-sizikov.jpg

Підкидання нібито екстремістської літератури в помешкання мусульман під час обшуків — характерний для російських силовиків метод в окупованому Криму.

Олександр Сізіков теж мусульманин. Він прийняв Іслам ще у 2006 році.

Після окупації Криму Сізіков підтримував своїх одновірців: він приходив на їхні судові слухання, виходив на пікети проти політичних репресій.

oleksandr-sizikov-1.jpg

Після обшуку влітку 2020 року, разом з Олександром були затримані ще декілька кримських мусульман: Ісмет Ібрагімов, Зекір‘я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф'янов та Сейран Хайретдинов.

Підконтрольний кремлю "Київський районний суд" Сімферополя обрав запобіжний захід для них у вигляді тримання під вартою, а Сізікова відправив під домашній арешт, враховуючи його інвалідність по зору.

17 травня 2023 року у Південному окружному військовому суді рф Олександра Сізікова засудили до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в'язниці. Російський суд постановив помістити Сізікова до виправної колонії суворого режиму.

Проте, як розповіла QIRIM.News адвокатка Ліля Гемеджі, Сізіков продовжив перебувати під домашнім арештом, оскільки рішення суду не набуло законної сили.

Ліля Гемеджі.jpg

Воно набуло чинності лише минулої п'ятниці, 14-го вересня, коли було надано юридичне визначення вироку московським апеляційним судом, який залишив у силі попередній вирок.

Адвокатка зазначає, що за російським законодавством, Сізікова не можуть ув'язнити, оскільки повна сліпота підпадає під постанову уряду про те, що відбування покарання при такій хворобі не здійснюється.

«З нього зняли браслет (електронний прилад для контролю особи, яка перебуває під домашнім арештом - ред.) у п'ятницю ввечері, після винесення апеляційного визначення вироку», - розповіла вона.

Після зняття браслета, Сізікова повезли у невідомому напрямку.

Лише через кілька днів, коли стало відомо, що він в ізоляторі тимчасового утримання в окупованому Бахчисараї, матері політв'язня вдалося передати йому сумку з речами.

«Він перебуває у підвалі. Побачитися з ним мені не дозволили. Я передала йому сумку через решітку.

Я хочу хоча б побачити дитину, глянути, як він», — розповіла Олена Сізікова.

Олександр не може пересуватися самостійно. Навіть у власному домі, де він вже орієнтується по пам'яті, будь-яка зміна обстановки може викликати у нього травму.

«Він абсолютно залежний від сторонньої допомоги. У мене немає слів.

Він повністю сліпий. Я не уявляю, як він буде в тюрмі», — каже його мати.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Подібні пропозиції створюють серйозні перешкоди для відновлення справедливості та захисту прав жителів Криму», - Ташева про пропозицію Сікорського

news-pic

«Абсолютно неприйнятна і цинічна», - Чубаров про пропозицію Сікорського передати Крим під мандат ООН для підготовки референдуму

news-pic

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський пропонує передати Крим під мандат ООН

news-pic

«Не уявляю, як він буде в тюрмі», — мати незрячого політв'язня Олександра Сізікова

news-pic

Мешканці окупованого Криму скаржаться на збої в роботі Google Maps

news-pic

Активісти провели чергову акцію спротиву окупації в Сімферополі: деталі

news-pic

У Татарстані затримали ветерана національного руху, людину похилого віку

news-pic

«Про політв'язнів треба говорити не лише в Україні, а й у всьому цивілізованому світі», - дружини бранців Асана і Азіза Ахтемових