Асіф Алієв

Не віддавати Крим, потреба у F-16 та другий Саміт миру. Про що Зеленський говорив в США

mainnews-id
Глава держави перебуває у Вашингтоні, де відбувається зустріч лідерів держав НАТО

Президент України Володимир Зеленський, який перебуває в США, де проходить саміт НАТО, зробив кілька важливих заяв у Президентському фонді та Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні.

Крим

Глава української держави, відповідаючи на запитання американського журналіста про те, чи можна поступитися півостровом, якщо рф припинить бойові дії, заявив, що росії не можна віддавати Крим "в обмін на завершення війни", оскільки кремлівський диктатор путін все одно порушить домовленості і намагатиметься окупувати всю Україну.

Зеленський нагадав, що росія окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей ще у 2014 році, але путін все одно розпочав повномасштабне вторгнення у 2022-му.

"Чи припинить путін війну, маючи Крим? У нього він був – півострів окупований з 2014 року. Тепер путін говорить, що йому потрібен Крим і Донбас.

Він брехун, бо все це у нього було до повномасштабного вторгнення і, попри це, він почав новий етап війни", − наголосив Зеленський.

Він зауважив, що "путіну може подобатися ця ідея", бо росії потрібна пауза, аби накопичити і відновити сили для нового наступу.

"Він ніколи не зупиниться. путін чекає на листопад, вичікуючи змін в американській політиці після виборів у США. Я думаю, що підтримка від Штатів збережеться.

Йому ж варто зрозуміти, що це залежить від усіх американців, а не однієї людини у президентському кріслі", − зазначив президент.

Винищувачі F-16

Глава держави заявив, що росія щодня застосовує 300 літаків в операціях проти України. Аби дорівнятися до противника в небі, Києву необхідні щонайменше 128 винищувачів F-16.

«До моменту, поки у нас не буде 128 літаків, ми не зможемо дорівнятися до них у небі", — пояснив Зеленський.

Він додав, що ще одна проблема полягає в датах постачання F-16. Україна очікує, що літаки надійдуть цього літа.

Бити по російських аеродромах

Зеленський також висловив сподівання, що США знімуть всі обмеження щодо ударів по території рф і це дозволить захистити українські міста від ударів керованими авіабомбами.

Він навів приклад нового російського наступу у Харківській області, який захлинувся завдяки дозволу США для ЗСУ завдавати удари у відповідь західною зброєю по військових цілях у рф.

За його словами, це рішення здатне принести негайний результат.

«Ми зможемо захистити наші міста від російських керованих авіабомб, якщо американське керівництво зробить крок назустріч і дозволить нам знищувати російські військові літаки на їхніх базах», - додав він.

Удар по Києву та ППО

Президент подякував США за нові системи Patriot, але зазначив, що їх недостатньо та навів як приклад останню атаку росії на Київ, "який, здається, був добре захищений".

Зеленський зауважив, що росіяни використовують різні типи нового озброєння.

 "Ми теж повинні рухатися вперед, ухвалити серйозні кроки з ППО різних типів, більше ніж один тип", - сказав президент.

Другий саміт миру

Президент говорив і про мирні ініціативи України. Він наголосив, що Київ має бажання провести другий Саміт миру ще цього року і висловив сподівання на підтримку США в цьому питанні.

Він згадав про перший Саміт миру у Швейцарії, який відвідала 101 держава та міжнародна організація. У відповідь, за його словами, путін провів власний саміт – з Кім Чен Ином у Пхеньяні, щоб отримати більше артилерії для війни проти України.

"Ми повинні реагувати на це твердо і можемо організувати другий Саміт миру цього року, спираючись на формулу миру, навіть більш потужний і рішучий. І ми потребуємо тут підтримки США", – заявив Зеленський.

Фото: Reuters

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин