Поліна Нещерет

Окупанти планують побудувати дорогу навколо Азовського моря

mainnews-id
Російські ЗМІ повідомляють, що планується будівництво швидкісної траси навколо моря.

Віцепрем’єр уряду рф Марат Хуснуллін в інтерв'ю одному з пропагандистських телеканалів розповів, що це входить в їхні плани.

Про це повідомляє Голос Криму, посилаючись на телеканал “ДІМ”.

Росія вважає Азовське море своїми внутрішніми водами та розпоряджається ними, як хоче, ще з 2014 року.

«У нас Азовське море стало внутрішнім. Відповідно, кільце навколо Азовського моря – це майже 1,4 тис. км. Ми хочемо зробити його чотирисмуговою швидкісною трасою з під’їздами до моря, як ось «Тавриду» ми робили в Криму», – повідомив віцепрем'єр.

Він акцентував на тому, що таке рішення дозволить розвинути в регіоні туристичний потенціал та логістику.

Керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХI» Павло Лакійчук порушив питання “внутрішнього моря” у своєму коментарі для телеканалу “ДІМ”.

Лакійчук зауважив, що ще у 2003 році російська сторона почала будувати дамбу до українського острова Тузла у Керченській протоці: «Це могло закінчитися збройним конфліктом. І тоді була підписана угода про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Першим пунктом цієї угоди, на вимогу російської сторони, стало те, що Азовське море є внутрішніми водами рф та України».

Проте він зауважив, що поняття “внутрішні води двох країн” — нонсенс.

«Існують міжнародні води та внутрішні води якоїсь країни. Внутрішніх вод двох країн не буває. Але після 2014 року росія почала активно використовувати це формулювання, говорячи про те, що, згідно з угодою 2003 року, все Азовське море є внутрішніми водами російської федерації. Таким чином, вони претендують на всю акваторію Азовського моря», – пояснив Лакійчук.

Також він додав, що розв'язати цю проблему можливо було б, додавши до угоди уточнені кордони країн або відмовитись від неї зовсім.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин