Микола Шевчук

Окупанти відмовилися звільнити Амета Сулейманова, незважаючи на його стан здоров’я

mainnews-id
Суд залишив поза увагою звернення сторони захисту щодо надання всіх аналізів, які проводили Сулейманову, а також щодо встановлення групи інвалідності

Фрунзенський районний суд у владімірі відмовив у звільненні з в'язниці активіста Амета Сулейманова, хоча в його медичних документах є відомості про хвороби, з якими людина не повинна бути ув'язнена.

Про це «Кримській солідарності» повідомила його захисниця Ліля Гемеджі.

Під час так званого судового процесу сторона захисту клопотала про проведення медичного огляду та отримання медичного висновку. Він проходив його у філії «туберкульозної лікарні № 1» фку3 мсч-33 фсвп росії у владімірі та в іншій лікарні, назва якої Сулейманову не повідомили.

«З цього висновку випливає, що за рік його стан значно погіршився, змінилися ступені його захворювань. Два його захворювання входять до переліку захворювань та відповідають пунктам 41 та 42 цього переліку захворювань, які передбачають звільнення від покарання у зв'язку з тяжким захворюванням», — повідомила Гемеджі.

Сторона захисту клопотала про виклик та допит осіб, які підписали цей медичний висновок. Однак у цьому клопотанні було відмовлено.

Представник медико-санітарної частини заявила в суді, що ступінь захворювання Сулейманова «недостатньо тяжкий» і не зміг пояснити — в які терміни активісту буде зроблено операцію на серці. Водночас вона підтвердила, що у місті владімірі таких високотехнологічних операцій, які необхідні Сулейманову, не проводять.

Суд залишив поза увагою звернення сторони захисту щодо надання всіх аналізів, які проводили Сулейманову, а також щодо встановлення групи інвалідності.

За словами захисниці, зараз Амет Сулейманов не отримує необхідного лікування. Приймає лише ліки, що збивають його артеріальний тиск.

Нагадаємо, Амет Сулейманов — кримський татарин, засуджений разом із політв'язнями «третьої Бахчисарайської групи» у справі про членство в політичній партії Хізб ут-Тахрір.

22 жовтня 2019 року окупанти затримали його на Кримському мосту (траса новоросійськ-Керч), коли він повертався до Криму із судового процесу у Південному окружному військовому суді у політично мотивованій справі над жителем Криму. За кілька годин чоловіка відпустили.

Амет Сулейманов страждає від артеріальної та мітральної недостатності серця, йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана. Окрім серцевих захворювань, він має інвалідність, однак у 2015 році її було знято через його відмову від операції в москві — Сулейманов отримував систематичне лікування в лікарні Києва і планував проводити операцію під наглядом свого постійного лікаря.

Після обшуку та подальшого затримання 11 березня 2020 року так званий суд у Сімферополі ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Південний окружний військовий суд, незважаючи на численні заяви захисту стану здоров'я Сулейманова, прийняв рішення відправити його до колонії суворого режиму терміном на 12 років.

Фото: Кримська солідарність

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин