Микола Шевчук

Окупанти відправили на місяць до психлікарні ексімама та бранця кремля Ремзі Куртнезірова

mainnews-id
Чоловік мав перебувати під домашнім арештом

Колишній імам мечеті в селі Лобанове та політв'язень з інвалідністю 2-ї групи Ремзі Куртнезіров місяць провів на судовій психіатричній експертизі. Загарбники направили його до так званої Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні №1, незважаючи на наявність серйозних захворювань і призначений у зв'язку з цим домашній арешт. Чоловік схуд на 12 кілограмів.

Про це розповіла його донька Еміне Іслямова, цитує «Кримська солідарність».

Окупанти забрали Куртнезірова на психіатричну експертизу в рамках попереднього слідства 18 липня і доправили до лікарні, де той провів чотири тижні, незважаючи на те, що у колишнього імама оформлено безстрокову інвалідність.

Він переніс три інсульти, трепанацію черепа, хворіє на цукровий діабет, страждає від високого артеріального тиску, а правий бік тіла у нього повністю не працює.

За словами Еміне Ісламової, весь цей час жодного зв'язку з батьком у родини не було. Відвідувати його також не дозволили. Додому колишнього імама привезли 15 серпня. Куртнезіров лежав у палаті з психічно хворими людьми. Загалом у кімнаті перебувало 11 осіб, умови утримання були важкі: туалет загальний без перегородок, чоловік їв лише хліб, молочну кашу та пив чай.

Раніше адвокат Еміль Курбедінов пояснював, що, згідно з законом окупантів, так звані слідчі не повинні проводити обов'язкову психіатричну експертизу у справах про тероризм.

Нагадаємо, вранці 5 березня 2024 року у Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму окупанти провели обшук у 10 кримських татар. Того ж дня так званий суд обрав запобіжний захід чотирьом з них — кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО. Усіх чотирьох активістів раніше притягували до адміністративної відповідальності за підтримку раніше заарештованих співвітчизників на «судах». Крім них, були затримані Алі Мамутов, Енвер Халілаєв, мешканець Джанкоя Наріман Аметов, імам Вохід Мустафаєв та активіст Арсен Кашка. Всіх обвинуватили в участі у ісламській політичній партії Хізб ут-Тахрір. Через низку хвороб колишнього імама мечеті в селі Лобанове Ремзі Куртнезірова відправили під домашній арешт.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин