Микола Шевчук

Окупанти вивезли бранця Акіма Гафарова у невідомому напрямку з СІЗО-2 Сімферополя

mainnews-id
Чоловіка звинувачують в участі у батальйоні імені Номана Челебіджихана

Викраденого в Новоолексіївці на Херсонщині кримського татарина Акіма Гафарова російські окупанти етапували з СІЗО-2 Сімферополя у невстановленому напрямку для відбування покарання.

Про це повідомляє Telegram-канал "Трибунал. Кримський епізод".

«Міжнародне гуманітарне право забороняє розповсюджувати дію законодавства країни-окупанта на захоплені території. Винятком є норми для забезпечення безпеки свого контингенту та підтримки громадського порядку», - сказано в повідомленні.

Активісти нагадали, що викрадення Гафарова не належить до жодної з цих категорій, а отже, йдеться про незаконне позбавлення волі цивільної особи. Відповідно до п.7 ч.2 ст. 8 Римського статуту, ці дії розцінюються як воєнний злочин.

Нагадаємо, чоловіка було викрадено співробітниками фсб у травні 2022 року після окупації частини Херсонської області та згодом вивезено до Криму. 24 червня 2022 року його звинуватили у тому, що він був членом кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

На початку цього року справа надійшла на розгляд так званого Київського районного суду міста Сімферополя. Сам Гафаров свою провину не визнав, проте «суд» залучив до основних доказів фотографію, на якій він зображений у камуфляжній формі з відзнаками кримськотатарського добровольчого батальйону.

Так звана суддя Оксана Карчевська взяла до уваги його вік та хронічні захворювання і, вважаючи їх винятковими обставинами, призначила покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Проте старша помічниця «прокурора» Київського району міста Сімферополя Гульнара Ібрагімова оскаржила це рішення. І 8 серпня “Верховний суд Республіки Крим” посилив покарання до 8 років ув'язнення, з відбуванням перших 3 років у в'язниці.

Фото ілюстративне

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин