Асіф Алієв

ПАРЄ ухвалила резолюцію про полонених та політв'язнів з України

mainnews-id
Жоден з європарламентарів не проголосував проти

Парламентська асамблея Ради Європи 2-го жовтня ухвалила резолюцію «Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні в ув’язненні внаслідок агресії Російської Федерації проти України».

Про це повідомила нардепка, членкиня української делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

За документ проголосували 74 члени ПАРЄ, проти – жоден.

В резолюції сказано, що 65 956 військовослужбовців і цивільних осіб були зареєстровані як зниклі безвісти або взяті в полон, з яких 50 916 зареєстровані як зниклі на основі перевірених даних. Проте реальна кількість може бути більшою.

В документі також йдеться про численні порушення прав військовополонених та цивільних, які перебувають в російському ув’язненні.

«Асамблея закликає до нового імпульсу для посилення тиску на російську федерацію з метою забезпечення звільнення цих ув’язнених і полонених», – йдеться в тексті.

ПАРЄ також підкреслює важливість посилення міжнародних механізмів для виявлення та висвітлення порушень росією міжнародного гуманітарного права.

Міністерство закордонних справ України привітало ухвалення резолюції, вказавши, що вона «підкреслює глибоке занепокоєння міжнародної спільноти» про долю військовополонених та цивільних в’язнів.

Як заявила Укрінформ народна депутатка Євгенія Кравчук, резолюція ПАРЄ вперше містить окрему згадку про полонених журналістів, серед яких багато так званих громадянських журналістів, які фіксували злочини російської влади в окупованому Криму.

«Їх більше тридцяти, принаймні, тих, які вже ідентифіковані», - зазначила Кравчук.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин