Асіф Алієв

План заходів до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

mainnews-id
Як і у попередні роки, цьогоріч відбудеться низка заходів, приурочених до трагічного дня в історії кримськотатарського народу

18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, згідно з постановою Верховної Ради «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» від 12 листопада 2015 року.

 Як і у попередні роки, цьогоріч відбудеться низка заходів, приурочених до трагічного дня в історії кримськотатарського народу. З переліком цих заходів читачів познайомить інформаційне агентство QIRIM.News.

 Сьогодні, 15 травня, о 14:00 у Львові Зимноводівська публічна бібліотека проводить захід, присвячений 80-м роковинам депортації кримськотатарського народу.

 У четвер, 16 травня, об 11:00 на території ліцею «BIRLIK School» у Київський області відбудеться захід, присвячений 80-м роковинам депортації кримськотатарського народу. Подія проходитиме у формі шкільної лінійки. Крім того, відбудеться виставка художніх робіт Садих Аджи-Селима та учнів ліцею.

 Того ж дня об 11:30 у столичному Таврійському національному університеті почнеться захід, присвячений 80-м роковинам депортації кримських татар.

16 травня у Львові заплановано показ документального фільму "1944", який висвітлює події депортації кримських татар з Криму та показує взаємозв'язок тих подій з тим, що відбувається сьогодні. Цього ж дня у Луцьку, у Волинському краєзнавчому музеї, відбудеться захід, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

 17 травня о 16:00 у столичному національному музеї Голодомору-геноциду стартує публічний діалог «Геноцид кримськотатарського народу та шляхи подолання його наслідків», приурочений до 80-х роковин тотальної депортації кримських татар з їхньоі батьківщини комуністичним режимом.

 Цього ж дня о 16:30 у Представництві Президента в АРК відкриється мистецька виставка “Qırım içün” (“Заради Криму”).

 Також 17 травня у Києві та Львові відбудеться дуа (молебень) за загиблими кримськотатарськими героями та памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

17 травня в усіх школах Одеської області буде проведений перший урок-лекція, що розповідає про депортацію 18 травня 1944 року.

Також в міській бібліотеці імені Грушевського відбудуться лекції про трагічні події того часу.

 День 18 травня почнеться з традиційного урочистого підняття національного прапора кримськотатарського народу.

 Такі церемонії пройдуть у Києві о 9:00 біля будівлі МЗС, Київської міської державної адміністрації та о 9:45 біля Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Підняття полотнища блакитного кольору з жовтою тамгою (гербом) відбудеться перед будівлею львівської міської ратуші, на адміністративних будівлях одеської мерії , Одеської обласної ради, районних державних адміністрацій міста Одеси.

 О 14:00 почнеться Міжнародний онлайн-мітинг, присвячений пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та панельна дискусія «Крим і кримськотатарський народ – сьогодення та майбутнє в Українській державі». Мітинг та панельна дискусія транслюватимуться наживо по ТВ-каналах та інтернет-ресурсах.

 18 травня у Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим відкриється виставка про ненасильницький спротив громадян України на окупованих територіях «Небачена Сила».

 Того ж дня о 17:00 у Національній музичній академії України ім. П.І.Чайковського глядачам представлять захопливу музично-драматичну виставу для всієї родини «Легенда» або «Efsane».

 О 19:00 стартує вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення». Організаторами вечора виступають міністерство культури та інформаційної політики України,  Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Меджліс кримськотатарського народу, Київський державний музичний ліцей імені М.В. Лисенка, ГО “Культурно-мистецька фундація DUSHA UA”, благодійна організація “Міжнародний благодійний фонд “Фонд національного добробуту Криму”.

 У Львові цього дня у меморіальному музеї “Територія терору” вшанують пам'ять жертв депортації. У програмі зустрічі – хвилина мовчання, коротка лекція, виступ членів кримськотатарської громади, лідерів українських громадських організацій, гімн кримських татар та українців, виступ гурту «Чаїр», молитва та виставка експозицій, присвячених депортації.

В Одесі 18 травня об 11:00 на залізничному вокзалі буде показана театралізована вистава, яка нагадає глядачам, як відбувалася депортація 1944 року.  

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин