Асіф Алієв

«Qarşılıq/Спротив»: історії представників корінних народів України, які боролись та борються за Україну

mainnews-id
Це історії пʼятьох українських військовослужбовців та ветеранів кримськотатарського походження, які розповідають про свою мотивацію чинити спротив російським окупантам зі зброєю в руках

До Дня памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу Кримська платформа презентує історії представників корінних народів України, які боролись та продовжують боротися за право жити у вільній та незалежній Українській державі.

Це історії пʼятьох українських військовослужбовців та ветеранів кримськотатарського походження, які розповідають про свою мотивацію чинити спротив російським окупантам зі зброєю в руках.

Родина кожного з героїв у 1944 році була депортована радянською владою, пережила багато незгод, та все ж змогла повернутися на Батьківщину. На жаль, російські окупанти відібрали у нащадків тих, хто 80 років тому був злочинно депортований, можливість жити в рідному Криму.

Сьогодні свою історію розповідає Іса Акаєв – командир спецпідрозділу “Крим” Головного управління розвідки Міністерства оборони України:

іса акаєв.jpg

“Я народився в Узбекистані. У депортації.

Дитинство я провів у місцевості, куди росіяни депортували не лише кримських татар, а й корейців, німців, поляків, чехів, розкуркулених українців. Зростаючи, я на власні очі бачив, що росія робить з іншими народами.

Бабуся завжди мені повторювала, що ми обов’язково маємо повернутися до Криму, бо це наш дім. “Якщо ми туди не повернемося, то просто зникнемо. Запам’ятай, що народ без землі розчиняється. Сила народу йде від землі”, — говорила мені бабуся.

Хоч я народився та виріс у вигнанні, та завжди пам’ятав, де мій справжній дім, звідки я родом. Пам’ятав, що родина батька до депортації жила в селі Мамашай, яке росіяни перейменували на Орловку. Знав, що мама - чистокровна ногайка, а її сім’я родом з села Акшейх, хоч росіяни й нарекли його Роздольним.

Я б хотів, аби Крим став таким, яким його знали мої предки. Щоб там звучала кримськотатарська мова, розквітла наша культура. Я прагну зробити все, що від мене залежить, аби Крим став центром розвитку, а не занепаду, яким його зробили росіяни.

За це я і борюся.

Бо ми виросли з цієї землі. Ми — діти цієї землі.

І саме тому ми обов’язково звільнимо Крим від окупантів. Саме тому обов’язково повернемося додому.”

Іса Акаєв, український військовий кримськотатарського походження, разом з українцями та представниками інших корінних народів України, наближає звільнення Криму. Він бореться за свободу та продовжує чинити спротив окупантам, аби жити у вільній та сильній Українській державі та не дозволити його власній історії та історії його родини повторитися знову.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин