Асіф Алієв

«Головне, не зомліти б», — мати кримськотатарського політв’язня про зустріч з сином та його життя у в'язниці

mainnews-id
Свої найкращі роки Рефат проводить серед сірих тюремних стін

Кримський татарин Рефат Алімов — наймолодший кримськотатарський політв'язень. На час арешту в квітні 2016 року йому було лише 25 років.

Російський суд у Ростові-на-Дону засудив Рефата до восьми років у колонії строгого режиму.

Свої найкращі роки Рефат проводить серед сірих тюремних стін лише за те, що в його будинку російські силовики вилучили книгу релігійного змісту та комп'ютер.

Алімова визнали винним за статтею 205.5 КК рф ч.2 («Участь у діяльності терористичної організації»), ст. 30 КК Росії ч.1 і ст. 278 КК рф («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»).

рефат алимов3.png

Слідчі органи схиляли Рефата Алімова до співробітництва та обіцяли дати мінімальний термін покарання (5 років), якщо він погодиться дати свідчення проти свого дядька, іншого політв'язня — Енвера Бекірова. Рефат відмовився.

На своєму останньому слові в суді Рефат Алімов розкритикував дії слідства, які під гаслом «боротьби з тероризмом» просто звіріють і ламають долі мирних людей.

"Навіщо це робиться? Для отримання премій, звань або інших галочок і звітування москві у вигляді сухої статистики розкриття? Може, для виправдання вкладених у них коштів перед народом? Хоча коли їх цікавила думка народу? У гонитві за матеріальною вигодою та кар'єрним зростанням, під гаслом «боротьби з тероризмом» вони просто звіріють та ламають долі мирних людей. Здають свої звіти та отримують премії та звання. Але, на жаль, у цих звітах немає нічого про зламані долі людей, немає жодного слова про дітей, які залишилися без батьків та без засобів існування на тривалі терміни. І де тепер ваш закон?!" - висловлювався Рефат у суді.

рефат алимов.png7.png.png

Після СІЗО у Сімферополі, Ростові, Таганрозі кримський татарин опинився у башкирській в'язниці – виправній колонії № 16 у місті Салават. В'язниця в Башкирії відома тим, що у 2021 році там сталися заворушення, коли п'яні співробітники тюремного закладу знущалися з ув'язнених. А згодом і тим, що ув'язнених вербували на війну з Україною.

Алімов у в'язниці має проблеми тільки зі здоров'ям, розповіла QIRIM.News мати політв'язня Еміне Люманова.

За її словами, син страждає на гайморит та має хворі зуби.

«Була можливість вилікувати лише два зуби. Один раз на тиждень до колонії запрошують платного стоматолога, оплату робила переказом йому на карту», — повідомила вона.

Рефат Алімов має хронічні проблеми з нирками та шлунком, які під час перебування у неволі почали загострюватися. Проте наразі, за словами матері, болі у нирках стали турбувати рідше.

рефат алимов.png

Умови утримання у в'язниці кращі, ніж у СІЗО. В бараці, де перебуває бранець кремля, тепло.

Цьогоріч завершується тюремний термін Рефата Алімова. 17 квітня кримський татарин має вийти на волю і вже 18 числа бути вдома у Криму.

«До зустрічі вже потихеньку готуємось. Що я скажу під час зустрічі? «Хош кельдин, балам», ("Ласкаво просимо, дитино). А далі як піде, головне не зомліти б», - сказала мама кримськотатарського в'язня.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин