Асіф Алієв

«Репресії не припиняються», — дружина політв'язня Узеїра Абдуллаєва про те, як важливо пам'ятати про бранців кремля

mainnews-id
Як розповіла **QIRIM.News** дружина політв'язня **Фера Абдуллаєва**, навіть в тюрмі строгого режиму її чоловіка обмежують у правах.

Абдуллаєв Узеїр — кримськотатарський політв'язень, брат Теймура Абдуллаєва, який, як і він, несправедливо засуджений на довгі терміни ув'язнення.

З дитинства Узеїр займався східними єдиноборствами і досяг великих успіхів у цій галузі. Незабаром він став володарем чорних поясів з дзюдо, карате та тхеквондо.

Ще в Баку, в місті, де він народився, він став чемпіоном Європи з тхеквондо, а згодом чемпіонський титул завоював і в Україні.

абдуллаєва.jpg

У Криму, куди він переїхав з братом Теймуром, Узеїр виховував спортсменів, довгий час працював у ДЮСШ та спорткомплексі «Динамо» у Сімферополі. Там навчав основам самооборони спецпідрозділи ОМОН та «Беркут».

У жовтні 2016 року братів Узеїра та Теймура Абдуллаєвих з ще трьома кримськими татарами незаконно заарештували російські силовики, звинувативши у причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

справа хізб ут-тахрір.webp

18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд росії виніс вироки фігурантам так званої сімферопольської групи у справі " Хізб ут-Тахрір". Узеїра Абдуллаєва засудили до 13 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на півтора року. 24 грудня 2019-го Верховний суд росії скоротив терміни ув'язнення фігурантам сімферопольської справи на 6 місяців.

Нині Узеїр Абдуллаєв перебуває у російській виправній колонії -16 міста Салават (Башкортостан).

Як розповіла QIRIM.News дружина політв'язня Фера Абдуллаєва, навіть в тюрмі строгого режиму її чоловіка обмежують у правах.

фера абдуллаєва.png

«У мого чоловіка в особистій справі так звані «три червоні смужки», які свідчать про те, що він нібито схильний до втечі, до поширення тероризму та екстремізму, а також до нападу на співробітників колонії.

До нього постійно приходять на «профілактичні бесіди» оперуповноважений з колонії та співробітник головного управління ФСВП та ФСБ», — розповіла вона.

Російські тюремники під різними приводами поміщають кримського татарина в ШІЗО (штрафний ізолятор у в'язниці). Абдуллаєва то звинувачують у тому, що він не заправив нормально постіль, то нібито його зовнішній вигляд не відповідає правилам в'язниці. Особливо часто його відправляють у ШІЗО під час місяця Рамадан на 10-15 діб.

Обмежують свободу бранця кремля і тоді, коли він перебуває поза ШІЗО. Абдуллаєву забороняють гуляти та наказують більше перебувати в бараку.

шізо.webp

Після арешту в Узеїра, як у багатьох ув'язнених, погіршився стан здоров'я. Ще у СІЗО Сімферополя його вивозили на операцію з видалення запалення на руці.

«Поки що рука його не турбує, але ризики того, що біль може повторитися, існують. А в колонії дуже складно потрапити до лікаря. Якщо ж лікар приймає, то видає одну таблетку практично від усіх хвороб. Якщо ми, родичі, не відправимо туди медикаменти, то фактично лікувати там нема чим.

В Узеїра з'явилася грижа сухожилля. Вона операбельна і, швидше за все, з'явилася через те, що йому одягали наручники. Рука потребує операції й сама собою грижа не пройде», — розповідає дружина політв'язня.

Узеїр Абдуллаєв ще п'ять років перебуватиме у катівнях кремля. За російським законодавством, для осіб, визнаних винними у тероризмі, не передбачено умовно-дострокового звільнення (УДЗ).

«Навіть «хімія» не передбачена для нього. «Хімія» — це направлення ув'язнених на будівництво, часто на небезпечні для здоров'я хімічні підприємства. Це дозволяється багатьом ув'язненим, хто працює на будівництві, швидше вийти на волю. Однак стаття (205.5), за якою сидить мій чоловік, не передбачає цього. Засуджені за цією статтею — особливо небезпечні злочинці, які від дзвінка до дзвінка мають відсидіти свій термін», — пояснила жінка.

работа.jpg

За тисячу кілометрів від цієї в'язниці, в Криму, в селі Строганівка, де Фера Абдуллаєва живе з дітьми, часто згадують Узеїра.

«Він багато часу приділяв дітям, возив їх на море, гуляти в парку. Після арешту він писав листи кожній дитині окремо. Один лист мені та чотири — нашим дітям. Там писав свої настанови і завжди щось малював для них. Діти зберігають ці листи», — ділиться дружина в’язня.

За її словами, якщо старші діти ще пам'ятають батька, то молодша донька знає про нього лише з розповідей вдома.

фера абдуллаєва.png2.jpg

Фера Абдуллаєва вважає, що важливо пам'ятати про всіх політв'язнів кремля. Під час спілкування з дружиною Узеїр періодично запитує, що говорять про них і що відбувається у світі. І коли у жінки немає відповідей, їй стає ніяково.

«Вони дуже незахищені. Тема політв'язнів має бути у всіх на вустах. Для нас це дуже важливо. Адже репресії не припиняються, вони можуть затихнути на деякий час, але потім знову розпочинаються».

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин