Микола Шевчук

26 лютого — 10-та річниця спротиву російській окупації Криму: як це було

mainnews-id
26 лютого 2020 року Президент України Володимир Зеленський заявив про підписання указу про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як щорічної пам'ятної дати

26 лютого — День кримського спротиву російській окупації. У цей день 10 років тому небайдужі жителі півострова чинили перешкоди окупантам та колаборантам у намаганні офіційно оформити відрив півострова від України.

Qirim.news нагадає деталі подій того часу.

Передісторія

Крим має важливе геополітичне значення в Чорноморському регіоні. Також з часів СРСР тут розміщено чимало військових баз та база чорноморського флоту. Росія намагалася захопити півострів з моменту проголошення незалежності України, зокрема, використовуючи як засіб тиску свій флот.

Опора робилася на росіян, які в Автономній республіці Крим, згідно з переписом 2001 року, становили 58,5% населення, українці - 24,4%, а кримські татари - 12,1%. У Севастополі частка росіян була ще вища - 71,58%, українців - 22,38%. Однак до 2014 року роль відверто шовіністичних і проросійських партій на півострові була мала. Зокрема, на останніх перед анексією виборах проросійські партії "Союз” та “Руська єдність” разом мали лише 6 депутатів з 50 у складі Верховної ради АРК. У Севастополі “Руський блок” та “Прогресивна соціалістична партія” разом мали 8 депутатів з 38 у міській раді. Таким чином, можна зробити висновок, що ідеї про приєднання Криму та Севастополя до рф не домінували у суспільній думці жителів півострова навіть серед етнічних росіян. Такі ідеї були популярні серед маргіналів та агентів кремля.

З початком протистояння на Майдані Незалежності у Києві восени 2013 року, місцева влада, в якій було чимало агентів рф (після анексії ці особи зайняли або продовжували займати керівні посади на півострові), почала відверту антиукраїнську пропаганду в медіа півострова, поширюючи російські страшилки про “бандерівців”. Таким чином, готуючи основу для окупації півострова.

**Хід подій **

Увечері 21 лютого тодішній президент України Віктор Янукович вилетів до Харкова, а звідти — до Криму та рф, фактично самоусунувшись від влади. Вже 22 лютого Верховна Рада 328 голосами підтримала постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України».

У цей самий час кремль розпочав акцію з анексії Криму. 25 лютого під будівлею кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг, організований «Кримським фронтом» та «казацкімі» організаціями. На мітингу активно вигукувалися російські шовіністичні гасла, серед яких — вимога приєднати Крим до рф.

Тоді ж перед мітингувальниками виступив голова Верховної ради Криму Володимир Константинов, який пообіцяв наступного дня скликати позачергову сесію. У ЗМІ поширилася інформація, що на сесії ухвалять рішення про вихід Криму зі складу України.

26 лютого під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, рухом «Євромайдан Крим» та іншими проукраїнськими організаціями, котрий зібрав до 10 тисяч учасників, переважно українців та кримських татар, та проросійський чисельністю близько 700 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність».

80B51AF7-84C4-4CF1-B912-E130B0A74726_w1200_r1.avif

Тодішня міліція не вжила заходів, через що між учасниками акцій виникли сутички, які призвели до загибелі кількох людей.

Проукраїнські активісти відтіснили прихильників “рускава міра”, а сама сесія була скасована.

Але наступного дня російські силовики захопили будівлю Верховної Ради.

VOA-armed_men_01-03-14.jpg

Туди вони загнали частину депутатів, які проголосували за проведення референдуму про статус півострова. Фактично з 27 березня саме російські окупанти почали контролювати півострів, що вилилося у призначення так званого нового прем'єра Криму - колаборанта Сергія Аксьонова від “Руської єдності”.

630_360_1450681520-9040-aksenov.jpg

16 березня пройшов так званий референдум, і 18 березня кремль офіційно оголосив про анексію півострова.

26 лютого 2020 року Президент України Володимир Зеленський заявив про підписання указу про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як щорічної пам'ятної дати.

Фото з відкритих джерел

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«В Криму майже не залишилось родин, де б не було в'язнів кремля», — Лутфіє Зудієва

news-pic

«Кримськотатарській діаспорі треба спланувати свою діяльність», — Наріман Джелял

news-pic

«Сім років я існую у світі розбитих доль, мертвих душ і наглядачів», - політв'язень Сейран Салієв

news-pic

«Велика вдячність парламентарям», — Чубаров про рішення Естонії визнати геноцидом депортацію 1944 року

news-pic

Понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії – дослідження

news-pic

Естонія визнала депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду

news-pic

«У Туреччині є простір для роспропаганди», — Наріман Джелял

news-pic

Захисник прав кримських татар: 117-річниця з дня народження Петра Григоренка