Асіф Алієв

Російські археологи стирають історію Криму

mainnews-id
Вони не досліджують археологічні знахідки, а займаються лише пограбуваннями

Російські археологи перед початком будівництва траси «Таврида» заявили про проведення вздовж усієї дороги археологічних досліджень.

За даними пропагандистських ЗМІ, під час будівництва було виявлено велику кількість археологічних об'єктів, курганів, знайдено низку розкопок. Загальна площа досліджень перевищила 380 кв. км.

Незаконні археологічні роботи проводилися співробітниками Інституту археології РАН (Російська академія наук - ред.) , Інституту історії матеріальної культури РАН, Інституту археології та етнографії Сибірського відділення РАН та іншими.

Проте всі ці археологічні розкопки велися нашвидкоруч, бо головна ціль окупантів була почати будівництво траси. Через чинні у рф норми будівництва доріг потрібне було вилучення великої кількості ґрунту (для доріг І-ї категорії по 12 метрів з кожного боку дорожнього покриття), роботи велися широкими площами.

таврида розкопки.jpg

Як йшлося у звіті Представництва Президента України в АР Крим, незлагодженість дій будівельників і археологів (корекція проходження траси, видача технічного завдання) кілька разів призвели до початку будівництва на нерозкритих частинах пам’яток: некрополь Кирк-Азізлер (був розкритий на меншій площі, ніж та, де проводились роботи), городище скіфського часу Кермен-Бурун, де був розкритий посад, але саме городище потрапило під насип дорожнього полотна.

Все свідчить про те, що перед російськими вченими стоїть лише одне завдання – якомога швидше «вивчити» і видати висновок про можливість продовження будівництва. Наприклад, в окупованій Керчі досі ведуться археологічні роботи, а експедиція російських археологів тривала лише один рік.

Вони фактично не досліджували археологічні знахідки, а просто займалися пограбуванням Криму, стверджують місцеві активісти, імена яких ми не називаємо з міркувань безпеки. Археологи рф мали дві мети своєї експедиції: винести усі цінності з окупованого півострова та стерти історію доросійського Криму.

Це стосується не лише робіт навколо траси «Таврида». Протягом 10 років окупації рф та її місцева окупаційна адміністрація сприяє проведенню незаконних археологічних розкопок й розвідок на території півострова, що зумовлює руйнування об’єктів культурної спадщини України.

Наприклад, деякі науковці незаконно проводили дослідження генуезьких фортифікаційних укріплень та перепоховання солдат, загиблих під час Кримської війни 1853-1856 років.

розкпоки 2.jpg

Археологічні розкопки, які проводяться російськими вченими на окупованих територіях, є незаконними, оскільки жодних дозвільних документів від компетентних органів України не отримується. Це також суперечить міжнародному праву в галузі культурної спадщини.

У 2022 році український уряд погодив санкції проти російських археологів та деяких іноземних дослідників за незаконні розкопки у тимчасово окупованому Криму.

Широкий розголос про незаконні археологічні дослідження, звернення до міжнародної спільноти, а найголовніше деокупація Криму — шлях, який врятує український Крим від пограбування культурної та археологічної спадщини російськими загарбниками.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин