Ліна Тимошина

Серверу Мустафаєву призначили обстеження серця після скарги правозахисників

mainnews-id
Бранцю зробили ЕКГ, але лікар-кардіолог правозахисника так і не оглянув

Директор Front Line Defenders Олівія Мур направила до Генпрокуратури рф скаргу про ненадання медичної допомоги кримськотатарському політв’язню, правозахиснику Серверу Мустафаєву, засудженому окупантами до 14 років ув'язнення. Після цього йому призначили повне обстеження серця.

Про це «Кримській солідарності» повідомила його дружина Майє Мустафаєва.

У скарзі зазначалося, що адміністрація тамбовської виправної колонії №1 не надавала допомоги правозахиснику. З дня арешту, шість років тому, через тривале перебування у суворих умовах СІЗО у Мустафаєва виникли проблеми з серцем. Крім того, у нього виявили новоутворення під грудною клітиною – ліпому. Коли чоловік потрапив до колонії у вересні 2022 року, йому запропонували прооперуватися, але тоді він відмовився, оскільки не розумів, в яких умовах відбуватиметься операція, розповіла Майє.

Після звернення Олівії Мур бранцю зробили ЕКГ, але лікар-кардіолог правозахисника так і не оглянув. Адміністрація колонії пообіцяла відвезти Сервера до фахівця.

21 березня Сервера відвідав адвокат. З серпня минулого року Мустафаєв продовжує перебувати у суворих умовах утримання. Через це він не має змоги працювати та виходити на прогулянки не за розкладом. За словами Майє Мустафаєвої, через високий паркан до нього в камеру потрапляє мало сонячного світла. Сервер раніше скаржився на погіршення зору. Нині проблема посилилася, читає він лише в окулярах. Торік у липні в нього з'явився біль у серці.

Сервер Мустафаєв – координатор «Кримської солідарності». У 2018 році після обшуків російські силовики заарештували Сервера Мустафаєва.

16 вересня 2020 року у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону Мустафаєва засудили до 14 років позбавлення волі.

Фото: "Кримська солідарність"

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин