Микола Шевчук

Що означає для флоту рф можлива втрата корабля «комунна»: аналіз експерта

mainnews-id
Уражене судно мало понад 100 років

Унікальність ймовірно ураженого в Севастополі корабля окупантів «комунна» в тому, що немає в рф більше таких допоміжних суден, які були б орієнтовані на допомогу підводним човнам.

Це зазначив військовий експерт Олег Жданов в коментарі QIRIM.News.

За його словами, «комунна» — допоміжне, рятувальне судно. Замовлене воно було у 1911 році, спущене на воду у 1913, увійшло до складу чорноморського флоту і до 1922 року мало назву "волохов". Згодом перейменоване на "комунну". Пізніше воно було переобладнане для надання допомоги підводним човнам.

«На судні використовувалися унікальні системи металоконструкцій, рідкісний метал в плані виготовлення і надалі це судно було укомплектоване підводним роботом, який може проводити розвідувально-рятувальні роботи на доволі великій глибині. До речі, це судно виконувало розвідувальні роботи по крейсеру «москва» після того, як він затонув. За допомогою робота росіяни досліджували місце залягання крейсера. Унікальність "коммуни" в тому, що немає більше таких допоміжних суден, які були орієнтовані на допомогу підводним човнам. Якщо ми його знищили, то це дуже добре, бо це мінус ще одне судно чорноморського флоту, точніше, флотилії, бо немає флагмана», — зазначив експерт.

Що стосується конструкції, то спочатку для того, щоб утримувати підводний човен на плаву, була аркова конструкція, а потім вже в рф вони додали глибинний робот для проведення розвідки під час рятувальних робіт.

Окремо експерт підкреслив, що рф не є унікальною у питанні наявності у штаті флоту кораблів, яким понад 100 років.

«рф не унікальна в цьому. Наприклад, корабель «конституція» — це парусний фрегат, якому вже понад 200 років. Це головний корабель американських ВМС, він знаходиться у Бостоні і щороку на День американських ВМС проходить свою морську милю, підтверджуючи, що він на ходу. Це морські традиції», — зазначив Жданов.

Також експерт акцентував на особливостях ракет, якими, ймовірно, був уражений цей корабель.

За словами Жданова, у Севастополі, крім «комунни», стояла ще низка кораблів: два малі ракетні носії типу «буян-м» та великий десантний.

«Якщо ракета була з активною голівкою самонаведення, то вона самостійно пріоритетною обирає найбільшу ціль. А корабель «комунна», якщо дивитися на супутниковий знімок, виглядав найбільшим за розміром. Тому, найімовірніше, могла бути кореляція ракети за рахунок розмірів судна. Або можливо цей корабель обраний як ціль. Хоча, на мій погляд і з військової точки зору, це малоймовірно. Було б ефективніше пошкодити великий десантний корабель або малий ракетний носій ракет «калібр». Це моє припущення, я не можу стверджувати. Бо досі ніхто не назвав тип ракет, яким була уражена "коммуна". У ЗМІ є інформація, що це була «Storm Shadow», але в деяких джерелах я бачив, що це міг бути український модернізований «Нептун»», — сказав експерт.

Раніше повідомлялося, що в результаті атаки по Севастополю 21 квітня було пошкоджено судно окупантів «комунна».

Фото: Олег Жданов

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)