Ліна Тимошина

«Сім років я існую у світі розбитих доль, мертвих душ і наглядачів», - політв'язень Сейран Салієв

mainnews-id

Політв'язень, кримськотатарський громадянський журналіст Сейран Салієв, засуджений до 16 років позбавлення волі, написав лист з російської в'язниці, його опублікувала «Кримська солідарність».

7 років перебування у неволі бранець кремля називає випробуванням Всевишнього. Салієв розповідає, що сили йому надає підтримка рідних людей, народу, а також журналістів і правозахисників. QIRIM.News публікує переклад листа політв'язня.

«7 років минуло з того моменту, як у моєму житті розпочалися чорні дні. Як до мого домашнього гнізда увірвалися озброєні люди з постановою про заведення на мене «особливо тяжких статей». Мене вирвали з тих рук, у яких я мав заспокоєння, тепло, розуміння, любов, а також підтримку.

Ізолятори тимчасового тримання, слідчі ізолятори, «воронки», «столипінські» вагони, суди, етапи, виправна колонія, а потім штрафний ізолятор (ШІЗО), суворі умови відбування покарання (СУВП) стали моїм новим світом.

7 років, як я існую в такому світі розбитих доль, мертвих душ та наглядачів. У світі, де ти для них ніхто. Однак я розумію, що це випробування від Всевишнього. Це випробування на почесному шляху. Тому я виявляю гарне терпіння, стійкість і сподівання тільки на Нього одного. Слава Господу в будь-якому положенні.

Але як Всевишній у Своїй Мудрій Книзі каже: «З тяжкістю, легкість» (Коран 94:5). Справді, ці слова відчуваєш у цих катівнях. Перебуваючи тут у нелегкому становищі, далеко від батьківщини, дому, рідних і близьких мені людей, я відчуваю неймовірне полегшення, яке наповнює моє серце заспокоєнням, радістю, яке наповнює теплом, подібно до променів сонця, яке надає сил і стійкості, і це — підтримка! Насамперед це підтримка рідних мені людей. Моєї дорогої матері, моєї супутниці по життю — дружини, а також моїх дітей, родичів. Підтримка мого улюбленого джемаату Криму та небайдужих людей з усього світу.

Листи, передачі, бандеролі, теплі слова, відвідування наших сімей, допомога у розв'язання їхніх проблем. І найпрекрасніше те, що ці люди різної національності, різних релігій та навіть світоглядів. Бо репресії проти мирного народу гуртують і змушують вийти одним фронтом, чого б їм це не вартувало.

Я тут, за ґратами казематів, відчуваю підтримку мого посла Ірини Цілик, журналістів та правозахисників. Я отримую листи з різних країн світу від звичайних людей і навіть представників консульств та посольств. Ваша підтримка відчутно зміцнює мене. Я думав, що посадивши мене на 15 років, вони дадуть мені спокій, проте посягання на моє вільне вираження думки, утиск моїх прав, тиск тривають і досі. Те беззаконня, яке відбувалося зі мною на волі, триває і тут. Хоча моя активна позиція як громадянського журналіста полягала в тому, щоб реагувати на несправедливі дії представників спецслужб, а також інших представників влади РФ, які відбувалися щодо мого народу, зокрема та до людей інших національностей, загалом, на території Криму. До того ж, мої дії не виходили за межі правового поля цієї країни, як вони не виходять і зараз.

Та коли я хочу домогтися справедливості законним шляхом, на мене з боку адміністрації колонії, за вказівкою або без вищих органів, чинять моральний та фізичний тиск. Звертаючись на мою адресу нецензурними словами, а також обзиваючи мене брудними словами, такими як «терорист», «екстреміст», поміщаючи мене в ШІЗО, СУВП, де в основному утримуються реальні злочинці, алкоголіки, бешкетники, цьому очевидний приклад.

Але всі ці дії з боку певних співробітників колонії, перевищення їхніх повноважень, з вашою безцінною підтримкою, навпаки, надають мені сил, і вкотре я переконуюсь у своїй правоті та обраному мною життєвому шляху. Нескінченна Хвала Господу світів.

Я дуже вдячний за вашу підтримку, за те, що не забуваєте. Думка про те, що політв'язнів захищають на волі на різних рівнях люди, організації, держави, тут, у цьому хаосі, дає мені надію на появу у світі гармонійного суспільства. А нинішня сувора реальність свідчить лише про те, що ми стоїмо на порозі перемоги добра зі злом, стоїмо біля поворотного пункту докорінних змін в історії людства. І я безмежно вдячний Господу за те, що не стою осторонь, а беру безпосередню участь у близькій, світлій глобальній зміні.

До зустрічі у наших рідних краях, у рідному Бахчисараї. І дай Всевишній, щоб я виконав обіцяний Йому заповіт вірності.

Політв'язень, син кримськотатарського народу Салієв Сейран.

11.10.2024»

Нагадаємо, Сейран Салієв – філолог турецької та кримськотатарської мов, до арешту – екскурсовод, громадянський журналіст «Кримської солідарності».

11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ затримали шістьох кримських татар - Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекірьяєва та Ернеса Аметова.

21 травня 2018 року були затримані у своїх домівках та заарештовані в межах цієї ж кримінальної справи Едем Смаїлов та** Сервер Мустафаєв**. За версією слідства, провина затриманих кримських татар полягала нібито у причетності до діяльності партії "Хізб ут-Тахрір". У росії вона заборонена, але вільно діє на території України та інших країн.

16 вересня 2020 року у Південному окружному військовому суді в ростові-на-дону оголосили вирок Другій бахчисарайській групі у справі «Хізб ут-Тахрір». Кримських татар засудили до термінів від 13 до 19 років ув'язнення. Засуджений Сейран Салієв отримав 16 років ув'язнення.

Фото: "Кримська солідарність"

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«В Криму майже не залишилось родин, де б не було в'язнів кремля», — Лутфіє Зудієва

news-pic

«Кримськотатарській діаспорі треба спланувати свою діяльність», — Наріман Джелял

news-pic

«Сім років я існую у світі розбитих доль, мертвих душ і наглядачів», - політв'язень Сейран Салієв

news-pic

«Велика вдячність парламентарям», — Чубаров про рішення Естонії визнати геноцидом депортацію 1944 року

news-pic

Понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії – дослідження

news-pic

Естонія визнала депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду

news-pic

«У Туреччині є простір для роспропаганди», — Наріман Джелял

news-pic

Захисник прав кримських татар: 117-річниця з дня народження Петра Григоренка