Асіф Алієв

Справу проти Бекіра Мамутова можуть перекваліфікувати на кримінальну

mainnews-id
Існує загроза закриття газети QIRIM

Адміністративні справи проти Бекіра Мамутова, головного редактора газети QIRIM, можуть перекваліфікувати на кримінальну.

Про це ексклюзивно QIRIM.News розповів правозахисник Абдурешит Джеппаров.

джеппаров.jpg

Він нагадав, що Мамутову закидають звинувачення за двома адміністративними статтями — частина дев'ята статті 15.13 КоАП рф (ненадання або несвоєчасне надання редакцією засобу масової інформації, мовником або видавцем інформації про отримання коштів, надання якої передбачено законодавством країни про засоби масової інформації) та частина перша статті 20.3.3 КоАП рф (про публічні дії, спрямовані на дискредитацію зс рф).

«У першому випадку санкції передбачають до 50 тисяч рублів штрафу, але особливість цієї статті полягає в тому, що якщо протягом року будуть подібні правопорушення, то чинну адміністративну справу перекваліфікують як кримінальну», — розповів він.

Джеппаров також зазначив, що друга стаття (частина перша статті 20.3.3 КоАП рф) передбачає штраф до 100 тис. рублів, а також можливу конфіскацію предметів, з якими Бекір Мамутов працював.

«Щоправда, у нього вилучили техніку (комп'ютери та телефони) і я думаю, що не скоро її повернуть. Ці дві статті мені добре відомі, позаяк мене теж за цими статтями звинувачували», — наголосив правозахисник.

Джеппаров також заявив, що російський Роскомнадзор знайшов публікації Мамутова, де він не позначив людей "іноагентами". Йдеться, зокрема, про дисидентів старої когорти.

«За цими статтями також можуть оштрафувати до 50 -100 тис. рублів. В моєму випадку було 40 та 45 тис. рублів», — повідомив він.

За словами правозахисника, існує загроза того, що Роскомнадзор може закрити газету QIRIM.

кирим.avif

«Газеті скоро буде 35 років. Це єдине видання кримськотатарською мовою в Криму. Нам дуже не хотілося б, щоб її закрили. Вже один номер не вийшов. Люди друковані видання мало читають, а якщо рік не буде видаватися, то може втратити читачів», — наголосив він.

Нагадаємо, 17 травня силовики увірвалися в будинок головного редактора газети QIRIМ Бекіра Мамутова. Обшуки також пройшли в помешканні засновника видання Сейрана Ібрагімова.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин