Микола Шевчук

Стартувала кампанія підтримки бранців кремля “Листи до вільного Криму”

mainnews-id
На даний момент рф тримає у неволі 208 кримських політв’язнів, 125 з них – кримські татари

З 19 лютого по 19 травня 2024 року в Україні та за кордоном триватиме ініціатива “Листи до вільного Криму”. Кампанія заохочує українців та жителів інших країн надсилати листи підтримки кримським політв’язням, яких утримують російські окупанти.

Про це повідомляє пресслужба Представництва президента в Автономній республіці Крим (АРК).

Організаторами виступили Представництво Президента в (АРК), Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

“Мета ініціативи “Листи до вільного Криму” — нагадати суспільству про українських бранців Кремля, а політв’язням – що ними цікавляться та про них турбуються. Ці листи є також повідомленням для адміністрацій в’язниць про те, що кожен громадянин України є важливим і суспільство слідкує за умовами їхнього утримання”, - сказано в повідомленні.

За даними представництва, станом на даний момент рф тримає у неволі 208 кримських політв’язнів, 125 з них – кримські татари.

“Протягом двох років повномасштабної війни кількість політв’язнів значно зросла за рахунок громадян України, викрадених росіянами з Херсонщини та Запоріжжя, яких після “підвалів” перевозили до окупованого Криму (а декого вже й до росії). Ми також знаємо про понад 670 випадків притягнення до відповідальності мешканців Криму за так звану “дискредитацію” збройних сил рф. Український півострів активно бореться, і 10 років життя в російській пропаганді не завадили кримчанам у цьому”, - зазначила головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва Президента в АРК Анна Ситнікова.

Організатори закликають писати листи бранцям Кремля, адже вони ув’язнені за проукраїнські позиції, за активний спротив російській окупації та боротьбу за вільний Крим. Часто бранці перебувають у нелюдських умовах утримання, де їм відмовляють навіть у медичній допомозі, через що вони помирають.

Олексій Ільницький, заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ (МЗС), зазначив, що ця кампанія оголошена напередодні трьох сумних дат в історії України: 10-річчя початку війни росії проти України, другої річниці повномасштабного вторгнення та Дня спротиву окупації Криму.

Охочі можуть надсилати листи на фізичну адресу або онлайн з 19 лютого по 19 травня:

Поштова адреса (відправка за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001

Email: Free.CrimeaUA@gmail.com

Організатори просять під час написання листа вказувати, кому з політичних в’язнів він адресований.

ФОТО: ZMINA

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин