Асіф Алієв

«Так само, як ці скарби, повернеться додому й Крим»,— Олена Зеленська відкрила виставку артефактів, повернутих Україні з Нідерландів

mainnews-id
На виставці «Скарби Криму. Повернення» представлено 565 безцінних експонатів

Перша леді України Олена Зеленська відкрила в Києві виставку артефактів, повернутих Україні з Нідерландів після 10 років судів.

Як передає QIRIM.News, виставка під назвою «Скарби Криму. Повернення» проходить у Скарбниці Національного музею історії України.

Перша леді зазначила, що справжні національні скарби – не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям.

photo_2024-07-04_15-22-16-2.jpg

«Вірю: так само, як ці скарби, повернеться додому й Крим, щоб бути частиною вільного світу. І тоді скіфське золото повернеться вже до кримських музеїв», – сказала вона.

Зеленська висловила подяку представникам іноземної юридичної фірми, які співпрацювали з Міністерством юстиції та українськими адвокатами, а також командам Міністерства культури та інформаційної політики, Національного музею історії України та МЗС України, Посольству Нідерландів в Україні, які спільно зробили все можливе, щоб це стало реальністю.

photo_2024-07-04_15-22-13.jpg

Вона нагадала, що скарби Криму, як і сам Крим, створювали дуже різні народи й культури.

На виставці «Скарби Криму. Повернення» представлено 565 безцінних експонатів з чотирьох кримських музеїв – Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Керченського державного історико-культурного заповідника та Херсонесу Таврійського (Севастополь) – перебували з експозицією в Амстердамі, коли росія захопила Крим у 2014 році.

Фото: Міністерства культури та інформаційної політики

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин