Асіф Алієв

Так званому омбудсмену з окупованого Криму повідомлено про підозру

mainnews-id
Санкція статті передбачає до 10 років ув’язнення

За процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим повідомлено про підозру громадянину України, який добровільно очолив окупаційний апарат «Уповноваженого з прав людини в Республіці Крим».

Як передає преслужба Прокуратури АРК, його дії кваліфіковано за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає до 10 років ув’язнення.

Слідством встановлено, що у лютому 2024 року підозрюваний обійняв посаду «Уповноваженого з прав людини в Республіці Крим». До його обов’язків увійшло виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у створеному державою-агресоркою органі.

Зокрема, «омбудсмен» ухвалює рішення щодо організації роботи «апарату Уповноваженого з прав людини в Республіці Крим», підписує від імені окупаційного органу накази, розпорядження, угоди та інші документи, призначає та звільняє працівників апарату тощо.

Таким чином, своїми умисними діями підозрюваний сприяє реалізації політики влади рф та забезпечує її діяльність на тимчасово окупованому півострові.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ СБУ в АР Крим.

Як відомо, так званим омбудсменом окупованого Криму є Олександр Штехбарт.

Штехбарт закінчив Харківський юридичний інститут. 25 років працював в органах “прокуратури, міністерстві праці та соцзахисту Республіки Крим”. Останнє місце роботи – помічник омбудсмена.

Штехбарт – один з перших зрадників українській присязі. На самому початку окупації Криму, 4 березня 2014 року, президія Верховної Ради АРК призначила його в.о. прокурора Криму. Проте співробітники прокуратури відмовились підкорятись призначенцю Аксенова. А вже 11 березня “прокурором” Криму стала Наталя Поклонська.

Від листопада 2019 року до травня 2023 року посаду “уповноваженого з прав людини” в окупованому Криму обіймала колаборантка – колишня “віцепрем’єрка” “уряду” Аксьонова Лариса Опанасюк – мати сестер-близнюків, співачок українського дуету “Anna Maria”, які продовжили кар’єру на материковій Україні.

З посади “омбудсмена” Ларису Опанасюк зняли за її власною заявою ще за півтора року до закінчення каденції. Проте, ймовірно, звільнення спричинив скандал з висловлюванням доньок-співачок, які саме напередодні відставки матері засудили війну росії проти України та заявили, що Крим був, є і буде українським.

Через 5 місяців після відставки, 5 жовтня 2023 року, 60-річна Лариса Опанасюк померла внаслідок хвороби.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин