Микола Шевчук

Три роки з дня арешту: де зараз Асан та Азіз Ахтемови

mainnews-id
Чоловіків окупанти обвинуватили у нібито диверсії на газопроводі в Криму

3 та 4 вересня минає третя річниця з дня затримання кримськотатарських активістів — братів Асана та Азіза Ахтемових.

Асан Ахтемов працював у газеті “Авдет” журналістом та редактором. Був активістом кримськотатарського національного руху. Азіз займався ремонтом електротехніки. Відкрив СТО в окупованому Сімферополі.

Брати були громадськими активістами, учасниками різних акцій, присвячених культурному та суспільному життю кримських татар.

3 вересня 2021 року окупанти провели обшуки в їхніх будинках, обвинувативши нібито у диверсії на газопроводі у селі Перевальне. Також за подібним звинуваченням загарбники затримали заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

За версією фсб, 23 серпня 2021 року чоловіки нібито навмисне встановили на газопровід в окупованому селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Нібито згодом це призвело до того, що газопостачання в селі було перерване.

7 вересня фсб оприлюднила заяву, в якій звинуватила чоловіків у “диверсії” на замовлення Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР) та Меджлісу кримськотатарського народу.

У якості доказу загарбники наводили інформацію, що обвинувачені їздили у Херсон.

За словами Асана Ахтемова, окупанти затримали його за активну громадянську позицію, дружбу з Наріманом Джелялом, який брав активну участь у саміті Кримської платформи, на якій підіймалося питання деокупації півострова. Азіз же, крім активної громадської діяльності, був ще й сусідом Джеляла.

«Асан є самодостатнім активістом… Це справжній патріотичний мужній чоловік, який любить власний народ і країну. У нас з ним однакові погляди. Ми разом робили деякі суспільні проекти в межах ініціативи «Nefes», він працював в тій самій газеті «Авдет», де колись працював я. Випадковість в тому, що ми з ним якісь політичні акції не організовували, але він активіст. З Азізом взагалі спільних стосунків я не мав. Ми знайомі, я добре знайомий з його родиною. Ми сусіди, односельці. Це також патріотичний хлопець, який з нашими прапорами їздив в автопробігах, підіймався з нами на Чатир-даг. Тобто, з цього боку він абсолютно невипадкова людина. Це патріотичний активіст національного руху кримських татар. Але в цій ситуації арешту - це дійсно випадкова людина», - зазначив в коментарі QIRIM.News Наріман Джелял.

21 вересня 2022 року “суд” в Криму ухвалив вирок. Асана Ахтемова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі на 1 рік. Азіза – до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі на 1 рік.

Окупанти розділили братів: примусово етапували з Криму до в’язниць на території рф – у владимирі та мінусинську.

Про це стало відомо, коли Азіз Ахтемов зв’язався з сім’єю через “Зонателеком” і повідомив у листі, що тимчасово перебуває в СІЗО челябінська, але везуть його та Нарімана Джеляла до в’язниці в мінусинську. Дорогою туди політв’язнів по кілька днів тримали за ґратами у краснодарі, саратові та інших російських містах.

Дружина Азіза, Аділе, в коментарі QIRIM.News повідомила, що на даний момент чоловік перебуває у в'язниці №2 міста єнісейська красноярського краю, куди прибув 9 листопада минулого року.

Асана Ахтемова етапували до в’язниці “владімірський централ”.

28 червня цього року в межах обміну Наріман Джелял був звільнений з полону.

«Коли мене забирали з в’язниці, я молився, аби вони вийшли разом зі мною. Коли мене з красноярського СІЗО забирали на літак, я по різних ознаках зрозумів, що найімовірніше я сам. Азіз перебував неподалік від мене. Якби його забирали, я думаю, ми б їхали разом. Хоча я припускав, що, можливо, його якимось іншим рейсом доправили. Певну частину шляху до обміну я мав надію, що вони можуть опинитися поруч зі мною, хоча б один з них, хоча б будь-хто з наших кримських політв’язнів», - згадав ті події в коментарі QIRIM.News Джелял.

За словами дружини, Азіз Ахтемов зміг добитися, щоб йому зарахували у термін в'язниці етап з СІЗО Сімферополя до єнісейська.

«Наскільки мені відомо, його мають етапувати у вересні до табору. Про це мені повідомив чоловік у листі. На жаль, місце та дата невідомі», - зазначила жінка.

Востаннє вони розмовляли з ним близько 3-х місяців тому. Жінка зазначила, що режим утримання у нього суворий, дзвінки дуже обмежені.

«Почувається він більш-менш нормально. Однак є певні проблеми з зубами і шкірою. У нього за три роки неволі дуже погіршився стан зубів. А коли він зважився на видалення зуба у зв'язку з сильним болем, йому видалили не той зуб, через помилку лікаря. Як він дізнався згодом, то був взагалі не стоматолог, а педіатр», - сказала в коментарі QIRIM.News Аділе Ахтемова.

Також жінка зазначила, що ані їй, ані адвокату не вдалося відвідати чоловіка в ув’язненні.

Особливо журиться жінка через доньку. На момент арешту Азіза їй було лише два роки.

«Звичайно, вона не розуміла, що відбувається. Це мабуть добре, бо вона не пам'ятає того жаху, що коївся під час обшуку. Водночас дуже прикро те, що вона не пам'ятає батька зі звичайного життя, не пам'ятає спільних моментів з ним, а знає його лише за фотографіями», - сказала дружина.

Дівчинці хочеться, щоб поряд був батько, щоб грався з нею, оточував любов'ю та турботою.

«Коли я показую їй фото батька, вона дуже сумує за ним і каже, що коли він прийде, вона покаже йому всі іграшки й розповість про те, як проводить час. Нещодавно, 25 серпня, їй виповнилося 5 років. У своїх листах Азіз завжди запитує про свою єдину, кохану донечку і, звичайно, безмежно сумує за нею», - розповідає жінка.

Зазначимо, в Асана Ахтемова є син та донька.

Обидві родини чекають на чоловіків та сподіваються на їх звільнення.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин