Ліна Тимошина

Трибунал повинен зобов'язати росію демонтувати Керченський міст, - Україна в Гаазі

mainnews-id
Одна з цілей використання мосту – фізично перетворити Азовське море на те, чим його хоче бачити росія: закрите російське озеро

Арбітражний трибунал у Гаазі повинен зобов'язати росію демонтувати та прибрати так званий Керченський міст. Це є надзвичайно важливим для майбутнього Азовського моря, Керченської протоки та Чорного моря. Про це заявила заступниця Агента України на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі у справі щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці (Україна проти рф) Оксана Золотарьова у Гаазі, передає пресслужба МЗС України.

Вона зазначила, що в України є конкретні запити. Недостатньо сказати росії, що вона порушує міжнародне право. Росія повинна отримати наказ прибрати наслідки своїх незаконних дій, звільнивши та анулювавши свою реєстрацію українських бурових установок, які вона незаконно захопила та чий прапор змінила.

«Необхідно наказати росії провести відповідні дослідження щодо впливу російських будівельних проєктів у Керченській протоці на морське навколишнє середовище. Також необхідно наказати росії вжити заходів для усунення екологічної шкоди, заподіяної цими проєктами, і для вивчення триваючих ризиків завдання екологічної шкоди», - сказала Золотарьова.

Вона наголосила, що трибунал повинен зобов'язати росію демонтувати Керченський міст.

«Демонтаж мосту є єдиним способом відновити прохід для суден усіх країн, які використовували протоку в минулому, і суден, які будуть використовувати протоку в майбутньому. Росія незаконно побудувала цей міст, і тепер вона має його прибрати, щоб забезпечити прохід через Керченську протоку відповідно до міжнародного права», - пояснила заступниця Агента України в Арбітражному трибуналі.

Також вона відповіла на заяву рф про те, що Керченський міст нібито є заходом гуманітарної допомоги. Золотарьова нагадала, що саме росія ввела війська до Криму та окупувала українську територію. Саме росія відрізала Кримський півострів від материкової України і таким чином розірвала сотні тисяч родинних зв’язків.

«Іронічно і навіть цинічно чути, як росія у своїх виступах перед цим поважним Трибуналом стверджує, що в стражданнях українців у Криму винен хтось інший, а не сама росія. Росія говорить, що приводом для побудови так званого «Керченського мосту» була так звана «блокада», - сказала Золотарьова.

Але справжньою блокадою, зазначила вона, є та, що не розглядається цим Трибуналом – блокада росією українських портів у 2022 році, яка спричинила глобальну продовольчу кризу.

«Російський міст використовується у багатьох мерзенних цілях. Одна з них – фізично перетворити Азовське море на те, чим його хоче бачити росія: закрите російське озеро. Ось чому росія так намагається доводити цьому Трибуналу законність її мосту», - підкреслила Золотарьова.

Насправді, коли у 2014 році росія вперше вирішила побудувати цей міст, коли у 2017 році росія завершила його будівництво, вона порушила Конвенцію ООН з морського права, адже звела найнижчий у світі міст, що перетинає міжнародну протоку.

Заступниця Агента України в Арбітражному трибуналі зауважила, що росія беззаперечно усвідомлювала, що міст через Керченську протоку перешкоджатиме проходу великих вантажних суден, включно з суднами класів Panamax і Handysize, до Маріуполя та Бердянська. Але вона все одно вирішила його збудувати.

Крім того, рф поспішно залила Керченську протоку тоннами бетону, щоб побудувати свій міст, без проведення належної оцінки очікуваного впливу на навколишнє середовище. А також приховувала та продовжує приховувати інформацію про оцінку та моніторинг впливу своїх будівельних проєктів у Керченській протоці на довкілля, замовчуючи дані про їх справжній вплив.

Нагадаємо, постійна палата третейського суду у Гаазі розпочала розгляд справи по суті за позовом України 23 вересня.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин