Ліна Тимошина

У Києві відбувся завершальний концерт Всеукраїнського благодійного туру «Симфонія Криму. Повернення»

mainnews-id
На ньому прозвучали симфонічні твори кримськотатарської композиторки Ельвіри Емір та поезія польського класика Адама Міцкевича

У Києві відбувся завершальний концерт Всеукраїнського благодійного туру «Симфонія Криму. Повернення» у виконанні Національного президентського оркестру під керівництвом диригента Ділявера Османова.

Про це повідомляє кореспондент QIRIM.News.

Прозвучали симфонічні твори кримськотатарської композиторки Ельвіри Емір та поезія польського класика Адама Міцкевича «Кримські сонети» у перекладі Максима Рильського. Митець написав цю збірку під враженням від двомісячної подорожі Кримом.

симфонія Криму 6.jpg

За словами автора проєкту і виконавця Олександра Рудька, ідея виникла ще до початку повномасштабної війни. У 2022 році команда планувала організувати фестиваль кримськотатарської культури.

Симфонія Криму 2.jpg

«Ми подалися на Український культурний фонд, пройшли перший етап, але оскільки почалася повномасштабна війна, звісно, цей наш проєкт закрився. Під час цього фестивалю планували взагалі Крим представити у всіх проявах: і народна музика, і джазова, і естрадна. Цей наш проєкт «Симфонія Криму. Повернення» – це мав бути останній день презентації академічної кримськотатарської музики найвищого ґатунку», - розповів Олександр Рудько.

симфонія Криму 3.jpg

Але війна ці плани зламала. Однак згодом він вирішив зробити об'єднаний мистецький продукт, щоб показати, що Крим - це невіддільна частина України. Причому, не лише територія, але й культура та історія.

«Якщо зануритись, подивитися в історію, то ми побачимо, що кримськотатарський і український народи паралельно весь час йшли. У них зруйнували Кримське ханство, у нас зруйнували Січ, окупації, заборона книжок тощо. Все це практично одномоментно відбувалося. У них Розстріляне відродження, у нас Розстріляне відродження. Тобто, все одне й те саме. Єдина різниця, що кримськотатарський народ весь виселили, депортували в 40-х роках, а український, він великий народ, цього не зробили. Але нас іншими методами - у нас Голодомор, так само заслання», - зауважив митець.

Каже, його мета була – зацікавити людей, аби вони, послухавши концерт, вирішили глибше дослідити історію та культуру Криму.

Ділявер Османов і Олександр Рудько.jpg

Диригент і музичний керівник проєкту «Симфонія Криму. Повернення» Ділявер Османов розповідає: відвідувачі зізнавалися, що почули на концерті щось «своє особисте».

«Вони зі сльозами на очах підходили, хтось сказав: «я поринув у своє дитинство, коли був у Криму», хтось каже: «я це пережив»… Жодної людини, яка б залишилася байдужою чи якось прохолодно поставилася, я не побачив. Хтось багато знав про кримських татар, про історію, а хтось просто пережив це і навіть плакав», - поділився диригент.

За його словами, це фінальний концерт туру. Однак ще лишилися міста, в яких команда не презентувала проєкт, але хотіла б.

«Це Суми, Харків, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв, Донецьк, Луганськ, Сімферополь, Севастополь. Ну, і Бахчисарай, це буде символічно», - переконаний Ділявер Османов.

Симфонія Криму 4.jpg

Також митці хочуть дати концерт «Симфонія Криму. Повернення» за кордоном, зокрема, у Литві та Польщі.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин