Асіф Алієв

«Українські політв'язні зазнають тортур з боку рф», — правозахисниця Нестеренко

mainnews-id
Вона закликала припинити переслідування бранців кремля

В окупованому Криму зафіксовано чимало фактів порушення прав людини. На сьогоднішній день відомо про 200 політв'язнів. Більшість з них — кримські татари, які перебувають в тюрмах рф.

Про це сьогодні під час 57-ї сесії Ради ООН з прав людини в Женеві заявила менеджерка проєкту Центру громадянських свобод Вікторія Нестеренко, передає QIRIM.News.

Вона нагадала, що бранців кремля зазвичай звинувачують у тероризмі або екстремізмі, а справи проти них — сфабриковані.

Нестеренко закликала світову спільноту приділити увагу політв'язням з окупованого Криму.

«Кримчан переводять у тюрми в рф, далеко від їхніх домівок, далеко від рідних та адвокатів. Вони піддаються тортурам, в місцях позбавлення волі їх утримують в нелюдських умовах, де немає жодного доступу до медичної допомоги.

В результаті таких дій росія вбила двох політичних в'язнів — Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга. Вони померли в російських в'язницях у 2023 році», — нагадала вона.

Нестеренко зазначила, що найкращий шлях уникнути порушень прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права — звільнити українських громадян. Так, це доволі складний процес. Але світове співтовариство має зробити все для цього.

Вона закликала рф припинити імплементацію стосовно українських громадян кримінального закону держави-агресора на окупованих територіях.

Правозахисниця звернулася до світу із закликом взяти участь у процесі повернення українських громадян, незаконно затриманих рф, приділяти увагу тим бранцям кремля, які мають дуже критичний стан здоров'я в російських тюрмах: Ірині Данилович, Амету Сулейманову, Тофіку Абдульгазієву.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин