Микола Шевчук

В Криму стартував призов до армії окупантів: реакція української влади

mainnews-id
Громадяни України намагаються уникати незаконного призову

В окупованому росіянами Криму стартувала 19 незаконна призовна кампанія на строкову службу. Українські чиновники просять місцевих мешканців повідомляти про факти незаконного призову.

Про це йдеться у заяві пресслужби Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим (АРК) та у зв’язку з проведенням рф незаконної призовної кампанії на тимчасово окупованій території АРК та міста Севастополя.

У відомстві підкреслили, що з 1 квітня у рф триватиме 19 незаконна призовна кампанія на строкову службу, зокрема, й на тимчасово окупованій території АРК та міста Севастополя.

«З 2015 року у тимчасово окупованому Криму пройшло 18 незаконних призовних кампаній, у межах яких на службу до збройних сил держави-окупанта було призвано загалом близько 44,5 тисяч призовників. Жителі півострова - громадяни України - вже вкотре намагаються уникати незаконного призову, втім окупаційні адміністрації примушуватимуть їх через механізми кримінального переслідування. Уже відомо про 520 випадків, з яких 206 — після 24.02.2022, тобто 40%», — сказано у повідомленні.

У відомстві підкреслили, що такі дії представників держави-агресора є «системним воєнним злочином» та нагадали, що проведення призову мешканців окупованих територій до лав збройних сил окупантами, системна пропаганда служби в зс рф на території Криму, а також переміщення громадян України з окупованої території на територію рф порушують положення Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Чиновники попросили громадян України, яких примушують до служби в збройних силах держави-окупанта, повідомляти про факти незаконного призову. Зібрані докази допоможуть у роботі з документування та притягнення винних за організацію незаконних призовів у Криму до відповідальності, а також — у захисті громадян, які стали жертвами воєнних злочинів.

Фото ілюстративне

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Зеленський заклав камінь майбутнього пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів