Асіф Алієв

В ліцеї «BIRLIK School» презентували підручники з кримськотатарської мови та літератури

mainnews-id
Презентовані підручники охоплюють всі важливі аспекти кримськотатарської мови, зокрема, граматику, словниковий запас та навички письма

24 квітня у кримськотатарському ліцеї "BIRLIK School" відбулася презентація підручників “Qırırmtatar tili ve Edebiyatı” (“Кримськотатарська мова та література”) для учнів 5 та 6 класів.

 У презентації брали участь голова громадської спілки «Інститут розвитку кримськотатарської мови» Мустафа Аметов, директорка приватного закладу Кримськотатарський ліцей "Бірлік скул" Ольга Кича,  співавтор підручника, викладач Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка, кримськотатарський мовознавець Сеїт-Джеліл Абібулла, вчителі та учні школи.

 Ольга Кича нагадала, що у вересні 2021 року Кабмін України прийняв Концепцію розвитку кримськотатарської мови, і у вересні того ж року кримськотатарська письменність перейшла на латинську графіку.

директорка.jpg

 Саме латиницею і написані підручники. Директорка ліцею подякувала співавторам підручника (друга співавторка Майре Мамутова) за виконану роботу.

 Вона зазначила, що кожна книжка, яка потрапляє до шкільної бібліотеки, дуже цінна для учнів та вчителів школи.

 Підручники дійсно мають особливу цінність. Як розповів Сеїт-Джеліль Абібулла, вони були написані під час бомбардування Києва у 2022 році.

 “Я сидів у підвалах і треба було здати чернетки, свій файл для того, щоб у тихішому місці країни зробили верстку підручника”, — поділився він своїми спогадами.

 За його словами, це друге видання підручників. На перше не вистачало грошей, оскільки Україна віддала весь свій ресурс на оборону країни. І цей проєкт відтермінували.

абібула оджа.jpg

 “Користуючись нагодою, ми почали переробляти підручники, враховуючи критичні зауваження вчителів”, — розповів він.

 Презентовані підручники охоплюють всі важливі аспекти кримськотатарської мови, зокрема, граматику, словниковий запас та навички письма.

 Уроки розроблені таким чином, аби допомогти учням покращити їхнє розуміння кримськотатарської мови, удосконалити навички спілкування нею.

 Про це сказав голова громадської спілки «Інститут розвитку кримськотатарської мови» Мустафа Аметов.

 Він наголосив, що підручники слугуватимуть збереженню кримськотатарської мови.

мустафа аметов.jpg

 «Ми витрачаємо чимало зусиль для того, аби наступні покоління не забували, знали свою рідну мову, щоб нашу мову вивчали інші громадяни України», — сказав він.

 Після презентації підручників Ольга Кича провела екскурсію в ліцеї, познайомила гостей з учнями навчального закладу та пригостила їх запашною кримськотатарською кавою.

 

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин