Асіф Алієв

«Тюрма, де жорстоко поводяться з ув‘язненими», - дружина політв'язня Бектемірова про життя чоловіка в неволі та надію на звільнення

mainnews-id
Кримського татарина після шести місяців перебування в ШІЗО помістили до бараку "СУС"

Кримський татарин Вадим Бектеміров, незаконно засуджений до 11 років позбавлення волі, відбуває термін в колонії №6 міста Санкт-Петербурга, відомій жорстокими знущаннями над в'язнями. Деякі з них не витримують і помирають.

Про це QIRIM.News розповіла дружина Бектемірова, Лемара.

Вона пригадала, що у жовтні 2023 року, після прибуття її чоловіка до виправної колонії №6, співробітники в'язниці побили його.

«Їм не сподобалося, як мій чоловік відповів на запитання начальника колонії, чому його привезли саме до цієї в'язниці. Вадим сказав, що він не обирає місце, куди його етапують, а якщо їм не подобається, то нехай везуть його назад додому, до Криму», - розповіла вона.

За словами Вадима, у цій колонії часто бувають випадки побиття ув'язнених. Один такий інцидент трапився взимку минулого року, коли після побоїв в'язень помер у ліжку. В березні 2018 року російські ЗМІ писали, як співробітник цієї ж виправної установи катував ув'язненого електрошокером.

Лемара Бектемірова писала звернення до прокуратури Санкт-Петербурга і російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової з приводу побиття чоловіка. Її звернення були прийняті до уваги, протягом кількох днів до колонії приїхали з перевіркою. Однак через відсутність слідів побоїв на тілі Бектемірова ніхто так і не був покараний.

В колонії у Бектемірова вилучили Коран та щоденники, які він вів. Попри зусилля адвокатів, тюремна адміністрація досі не повертає ці речі кримському татарину.

На даний час Вадима Бектемірова, після шести місяців перебування в ШІЗО, помістили до бараку "СУС" ("суровые условия содержания", українською суворі умови утримання). Раз на місяць йому дозволяють дзвонити додому. Політв'язня також закріпили до бригади з виготовлення харчових пакетів.

Ленара Бектемірова зазначає, що її чоловікові залишається ще сім років в'язниці, проте, беручи до уваги повернення першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, вона сподівається, що Вадим раніше вийде на волю.

«Ми дуже зраділи звільненню Джеляла. Таким було бажання Всевишнього. Хотілося б, аби й інші кримські татари потрапили до списків на обмін. Дуже хочеться і сподіваємось на Аллаха. І як Аллах вирішить, так і буде», – каже, не втрачаючи надії, Лемара Бектемірова.

Вадим Бектеміров — магістр ісламських наук з Сімферополя. До арешту брав активну участь у громадському житті свого народу, відвідував політично мотивовані суди над співвітчизниками, допомагав сім'ям політв'язнів. У липні 2020 року співробітники ФСБ затримали активіста після проведеного в його помешканні обшуку. У лютому 2022 року військовий суд Ростова-на-Дону призначив Бектемірову 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин