Асіф Алієв

Вчитися в Туреччині або У чому перевага стипендіальної програми Türkiye Bursları

mainnews-id
У Туреччині, університети якої входять до ТОП-500 найкращих ВНЗ світу, вища освіта дедалі частіше приваблює студентів з різних країн

Здобути якісну вищу освіту — мрія майже кожного абітурієнта. При цьому, українці можуть отримати престижний диплом як в Україні, так і за кордоном. Однак навчання в іншій країні не всі можуть собі дозволити, якщо немає високоякісних стипендіальних програм.

У Туреччині, університети якої входять до ТОП-500 найкращих ВНЗ світу, вища освіта дедалі частіше приваблює студентів з різних країн. Навчальні заклади Туреччини пропонують якісну освіту світового зразка. Вони можуть похвалитися сучасним обладнанням, кампусами, студентськими містечками європейського типу.

Вже місяць, як турецька державна установа — Спілка Турків та Споріднених громад за кордоном (YTB) проводить набір студентів для безоплатного навчання в турецьких вишах у межах стипендіальної програми Türkiye Bursları або Türkiye Scholarships Applications (Заявки на стипендії Туреччини).

В ексклюзивному інтерв’ю інформаційному агентству QIRIM.News координатор країн Центральної Азії та Кавказу YTB Сервет Туран розповів про переваги стипендіальної програми, про умови проживання та навчання студентів.

сервет туран.jpg

За словами Турана, хоча у світі існують різноманітні стипендіальні програми, турецька найбільше задовольняє потреби студентів.

«Один з ключових факторів, що відрізняє наші стипендіальні програми від інших, це зарахування до університету. Ще до того, як абітурієнт прибуває до Туреччини, він обирає, в якому з вищих навчальних закладів та за яким фахом бажає вчитися. Після проведення співбесіди ми визначаємо приблизно, куди може поступити потенційний студент. Людина, яка успішно пройшла етап відбору, вже зараховується до університету, навіть не приїжджаючи до Туреччини», — зазначив Туран.

Ще однією перевагою навчання є покриття всіх витрат на дорогу. Так, стипендіальна програма передбачає придбання авіаквитків до Туреччини, оплату транспортних витрат з аеропорту до самого університету.

«Ми знаємо, що в Україні триває війна і наразі немає авіасполучення ані з Туреччиною, ані з іншими державами. Тож треба виїхати в треті країни. Всі ці дорожні витрати YTB бере на себе. Наприклад, якщо людина має виїхати через Польщу до Туреччини, ми обговорюємо особисто ці питання та покриваємо всі її витрати, включаючи, звісно, і проїзд всередині нашої країни», — наголосив координатор програми.

Держава оплачує і всі необхідні витрати по зарахуванню до університету. Студенти після прибуття в країну мають лише подати документи в університет та почати навчання.

Розміщення студентів — ще одна з переваг Türkiye Bursları. Вже з першого дня прибуття студенту відомо, в якому гуртожитку та навіть в якій кімнаті він житиме, оскільки про це повідомляється заздалегідь.

турция стипендии.png

І, власне, самі стипендії, які щороку підвищуються, в залежності від економічної ситуації в країні. Розміри стипендії різні. Так, наприклад, магістр отримує вищу грошову виплату, ніж студент бакалаврату. А ті, хто готують докторську дисертацію, ще вищу.

Крім цього, Туреччина бере на себе медичні витрати студентів. У випадку погіршення стану здоров’я вони можуть скористатися наданою страховкою для іноземного студента та лікуватися у державних лікарнях.

Поступити на навчання в Туреччину за даною стипендіальною програмою можна і без знання турецької мови.

За словами Сервета Турана, держава надає можливість безоплатно вивчати турецьку.

«Якщо студент навчатиметься в університеті турецькою, то протягом першого року він відвідує безоплатні державні мовні курси ТОМЕР. У випадку, коли людина може підтвердити свої знання турецької, ці курси відвідувати не обов’язково.

Якщо студент навчатиметься англійською, ми перевіряємо рівень його знань. Після підтвердження він допускається до занять. Навчання турецькою пропонується і англомовним студентам, але це не примусово», — розповів Туран.

Зазначимо, що прийняття заявок на стипендії щороку відбувається з 10 січня по 20 лютого. Зазвичай в останні дні YTB отримує багато заявок, тому в установі радять всім охочим подавати заявки раніше.

Щодо вікових критеріїв, то для різних програм передбачені різні умови:

Для програм бакалаврату абітурієнт має бути віком до 21 року;

Для магістерських програм — до 30;

Для докторантури — до 35 років;

Для здобуття наукової стипендії — до 45.

За словами турецького чиновника, стипендіальні програми Туреччині — це якісно підготовлені програми. Насамперед тому, що країна дбає про всі потреби студентів.

студенти.jpg

«Студент, який прибуває до Туреччини, має низку привілеїв. Наприклад, є курси різні професійної підготовки. Для студентів, які вивчають міжнародні відносини, проводяться курси дипломатичного листування, існує стажування для студентів-медиків, проводяться різноманітні конгреси, наукові змагання тощо.

Після завершення навчання ми продовжуємо підтримувати зв’язок з випускниками наших університетів. Ми пропонуємо їм участь в академічних програмах, запрошуємо на зустрічі з іншими випускниками. Кожен випускник турецького ВУЗу — це посланець нашої культури», — наголосив він.

Сервет Туран попередив, що в деяких країнах є люди та агентства, які беруть гроші за допомогу в участі у стипендіальних програмах, обіцяють успішно пройти співбесіду або заповнити анкету апліканта.

«Наголошую: наші програми абсолютно безоплатні та будь-яка людина може подати заявку через наш офіційний сайт: https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/. Всі, хто відповідає умовам участі у стипендіальних програмах, може самостійно податися. Нагадаю, що прийняття заявок триває до 20 лютого», — підкреслив він.

Оскільки переможців стипендіальної програми оголошують влітку (у липні або у серпні), навчання починаються восени.

«У вересні ми підписуємо договір зі студентом, деякі документи подаються через наші посольства, потім ми зв’язуємося зі студентом, видаємо студентські посвідчення, дозвіл на перебування в Туреччині, на проживання у гуртожитку і купуємо квитки на проїзд»,— зазначив представник Türkiye Bursları.

tb-logo.png

За словами Турана, українські студенти — одні з найкращих. Вони вчаться в таких престижних університетах країни, як Босфорський університет (тур. Boğaziçi Üniversitesi) в Стамбулі, Університет Анкари (тур. Ankara Üniversitesi), Університет Хаджеттепе (Hacettepe Üniversitesi) в Анкарі (визнаний найкращим турецьким ВНЗ за 2019 рік), Університет Докуз Ейлюль (тур. Dokuz Eylül Üniversitesi), Егейський університет (тур. Ege Üniversitesi), розташовані в Ізмірі.

Говорячи про вибір спеціальностей українцями, Сервет Туран зазначив, що студенти з нашої країни, як і з інших, найчастіше обирають медичні та інженерні професії.

Конкуренція там вища, ніж на інші спеціальності.

«Але це не має впливати на вибір. Я раджу обирати ту спеціальність, на якій хоче вчитися людина», — говорить Туран.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин