Асіф Алієв

Великий злочин та техногенна катастрофа. Річниця підриву росією Каховської ГЕС

mainnews-id
Дамба Каховської ГЕС мала стратегічно важливе значення

Рік тому, 6 червня 2023 року, російські окупанти зруйнували Каховську ГЕС.

Це зухвале злодіяння призвело до однієї з найбільших техногенних катастроф Європи і стало чи не наймасштабнішим екологічним злочином у світі.

Каховська ГЕС, розташована в Херсонській області за 5 км від міста Нова Каховка, була останньою у Дніпровському каскаді гідроелектростанцій, до якого входило шість електростанцій:

Київська ГЕС (Вишгород), Канівська ГЕС (Канів), Кременчуцька ГЕС (Світловодськ), Середньодніпровська ГЕС (Кам’янське), Дніпровська ГЕС (Запоріжжя), Каховська ГЕС (Нова Каховка).

1935391_800x600_kahovskaja_ges_01b.jpg

Каховська ГЕС забезпечувала річне регулювання стоку Дніпра, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України, а також навігацію Дніпром від Херсона до Запоріжжя. Поблизу Нової Каховки, у містечку Таврійськ, також бере свій початок Північнокримський канал — іригаційна споруда, яка до 2014 року забезпечувала близько 85% потреб Криму у прісній воді.

Дамба Каховської ГЕС мала стратегічно важливе значення не лише через енергетичні потужності станції, але й тому, що з'єднувала правий та лівий береги Дніпра (через автомобільний і залізничний мостові переходи через греблю).

Росіяни захопили Каховську ГЕС вже в перші дні повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Втім, ще деякий час гідроелектростанція навіть під окупацією працювала в українській енергомережі.

32_pb-v1717610210.jpg

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив, що окупанти замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. Тоді влада України попереджала, що якщо російські терористи підірвуть дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном, а сотні тисяч людей можуть постраждати.

6 червня 2023 року близько 3:00 росіяни підірвали Каховську ГЕС — саме в ті дні, коли Україна розпочинала довгоочікуваний контрнаступ на півдні, зокрема, у Запорізькій області.

В результаті підриву греблі було затоплено близько 600 квадратних кілометрів території, зруйновано будинки. Від цього злочину рф загинули люди й тварини. Впродовж першого тижня після аварії, згідно із супутниковими даними, забруднені річкові води простяглися до річки Дунай та охопили понад 7,3 тис. квадратних кілометрів північно-західного шельфу Чорного моря.

447888815_3597764707140546_8556670219389214445_n.jpg За підрахунками експертів, орієнтовна сума збитків, завданих довкіллю, може становити близько 146,4 млрд грн. Внаслідок повені постраждали 80 населених пунктів. П'ять - були затоплені повністю.

Величезна хвиля води з Каховського водосховища змивала все на своєму шляху (сміттєзвалища, каналізації, кладовища, тіла тварин, небезпечні хімікати) і впродовж кількох днів ця брудна вода стояла в будинках людей.

Під водою опинились різні джерела забруднення. Наприклад, вигрібні ями, вміст яких потрапив у Дніпро та Чорне море. Це призвело до непоправних наслідків для наших екосистем, а також становить велику загрозу життю та здоров'ю людей.

Крім того, згідно з інформацією міністерства екології, у перші дні після прориву на Херсонщині склалась критична ситуація у національних парках.

352402402_963749021730982_321774458948342841_n-1.jpg

Було затоплено й частково знищено 63 447 гектарів лісів, повністю затоплено національний парк "Нижньодніпровський" (де існує 120 цінних видів флори та фауни).

Насамкінець підтоплення зачепило території, де збереглися типові та рідкісні угруповання заплавних лісів, боліт, луків, піщаних степів, степових схилів Дніпра та балок, оголень гірських порід.

Президент України Володимир Зеленський зробив важливу заяву у річницю підриву російськими загарбниками Каховської гідроелектростанції.

"Рік тому російські окупанти підірвали греблю та будівлі Каховської ГЕС. Це був свідомий і прорахований злочин - один з найбільших їхніх злочинів проти природи та людей усього нашого регіону. Навіть точну кількість загиблих зараз з’ясувати неможливо, бо наймасштабнішого удару зазнала окупована частина Херсонщини", — наголосив Зеленський.

25dce1f37c62e9159c518798a5dcd85b_1662924210_extra_large.png

Президент розповів, що загалом постраждали щонайменше десятки тисяч людей, сотні тисяч залишилися без питної води. Зеленський підкреслив, що були затоплені значні території України та знищене Каховське водосховище, яке забезпечувало, зокрема, стабільність роботи Запорізької атомної станції - найбільшої у Європі.

Президент України вдячний усім, хто рятував людей, допомагав забезпечувати житлом, відновлював постачання питної води. "Це значна робота. І не менш значною роботою буде притягнення росії до справедливої відповідальності за цей та інші злочини війни - свідомі російські удари по людях і людяності, по всьому живому. Усі, хто працює заради справедливості для України та заради відновлення нашої країни, є захисниками життя", - наголосив президент.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин