Асіф Алієв

Вибори в Азербайджані. Очікувано лідирує Алієв

mainnews-id
О 17:00 за київським часом (о 19:00 за бакинським) голосування на виборчих дільницях завершилося.

Сьогодні, 7 лютого, в Азербайджані пройшли позачергові вибори президента країни.

За даними екзитполу Oracle Advisory Group, чинний президент Ільхам Алієв набирає 93,9% голосів виборців.

О 17:00 за київським часом (о 19:00 за бакинським) голосування на виборчих дільницях завершилося.

вибори аз.jpg

На пост президента Азербайджану, крім Ільхама Алієва, балотувалися самовисуванці Захід Орудж та Фуад Алієв, кандидат від «Партії національного фронту» Разі Нуруллаєв, від «Партії Великого творення» – Фазіль Мустафа, від партії «Великий Азербайджан» – Ельшад Мусаєв, від «Партії єдиного фронту Азербайджану» - Гудрат Гасангуліїв.

Усі ці кандидати не представляють азербайджанської опозиції, яка бойкотувала вибори. Провідні опозиційні партії: "Мусават" і "Народний Фронт" заявили, що не вірять у чесну політичну конкуренцію на виборах.

Через відмову допустити на вибори спостерігачів від Парламентської асамблеї Ради Європи та наклала на Азербайджан політичні санкції. Втім, азербайджанська делегація сама вирішила вийти зі складу ПАРЄ, не чекаючи на рішення.

Водночас, як вважають місцеві аналітики, Алієв після перемоги в карабаській війні заручився підтримкою громадян країни. Вперше в історії сучасного Азербайджану вибори відбулися на території всієї країни, тоді як протягом майже 30 років азербайджанський регіон Карабах перебував під окупацією Вірменії.

вибори азери.png

Символічно, що Ільхам Алієв приїхав голосувати на виборчу дільницю в Нагірному Карабаху, в головне його місто Ханкенді (Степанакерт), яке азербайджанська армія повернула у вересні минулого року. До цього він особисто підіймав там прапор Азербайджану, а потім проводив військовий парад.

Президент Азербайджану обирається на сім років. Ільхам Алієв обіймає цю посаду з 2003 року.

За його правління азербайджанська економіка показала стрімке зростання, завдяки експорту нафти. ВВП країни з 2003 до 2023 року зріс майже в 11 разів. Це рекордний темп для республік колишнього СРСР.

Алієв проводить зовнішню політику, в якій Баку не прагне членства в НАТО і ЄС, підтримує торговельно-економічні відносини з рф і має тісні зв'язки з Туреччиною. Саме Туреччина надає найбільшу підтримку Азербайджану. Завдяки співпраці з нею у військовій сфері, Азербайджан модернізував свою армію та зміг здобути перемогу у війні за Карабах у 2020 та 2023 роках.

Азербайджан-Турция-учения.jpg

Азербайджан не визнає окупацію Криму, підтримує територіальну цілісність України та надає гуманітарну допомогу українцям після початку повномасштабного вторгнення росії.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин