Микола Шевчук

Як окупанти знищують «Херсонес Таврійський»: коментар експерта

mainnews-id
Херсонес був заснований у 5 столітті до нашої ери

Окупанти в Криму руйнують археологічну пам’ятку, внесену до Світової спадщини ЮНЕСКО «Херсонес Таврійський», будуючи на значній території пам’ятки театр-новоділ.

Про це зазначила в коментарі QIRIM.News старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

«Зараз відбувається фактично знищення нашого національного заповідника «Херсонес Таврійський», який керує пам’яткою світового значення — античне місто Херсонес Таврійський та його хорою. І, власне, зараз відбувається процес знищення самої структури, яка керує цією пам’яткою, тобто, структури заповідника. Вони повністю переробляють структуру із знищенням самої пам’ятки: матеріальних залишків. Яким чином це відбувається: по-перше, відбувається зміна на самому Херсонеському городищі в основній частині пам’ятки. Будуються оглядові майданчики, там побудовано театр, який важить понад 60 тонн, поставлений безпосередньо на стару кладку римської цитаделі. По-друге, саме городище: в його центрі розташовані споруди, які є музеєм - це експозиції, реставраційні майстерні, фонди, бібліотека, архів, адміністрація – це все прямо знаходиться по центру Херсонеського городища. І зараз всі ці споруди передаються новоствореному на початку цього року чоловічому монастирю. Тобто, як ми всі розуміємо, ця територія буде віддана монастирю, а музей буде переміщено у так званий археологічний парк «Новий Херсонес»», - сказала експерт.

За її словами, парк «Новий Херсонес» — це «результат знищення частини пам’ятки «Херсонесу Таврійського» його передмістя, некрополю, заміських храмів, комунальних комплексів, майстерень».

«Окупанти намагалися там все зачистити бульдозером, потім з’ясувалося, що археологічні нашарування перевищують 10 м. Коли ківш екскаватора почав зачіпати могили некрополя, вони вирішили провести археологічні дослідження, але перед цим, не знаючи місцевої геології, зачепили замулене давнє джерело і відкрився струмок, яким затопило всі розкопки, в такому стані територія у 25 тисяч квадратних метрів стояла близько року і лише після цього окупанти почали відкачувати воду, їм вдалося трохи відслідкувати декілька унікальних комплексів після цього зробили фото для преси», - підкреслила Евеліна Кравченко.

За її словами, потім всі кам’яні залишки були знесені і на цьому місці побудовано нове містечко – новоділ.

«І в цей новоділ зараз переїжджають залишки Херсонесу, експозиційні зали, фонди, бібліотека, архів, адміністрація. Як ми прекрасно розуміємо, в містечку, яке побудоване, воно не для музею, а для величезного ідеологічного центру. Бо там основні споруди будуть: театр, кінозал, інтерактивні програми по історії новоросії, рускаго православія, основний акцент буде зроблено на тому, що «рускій князь владімір вєлікій крестіл росію в Херсонесе, а потім ключі від росії передав путіну». Ось таке вони розповідають школярам у школі», - зазначила експерт.

Окремо Кравченко зупинилася на тому, що відсутня відповідна реакція з боку ЮНЕСКО.

«ЮНЕСКО ми надали всі необхідні документи, я готувала відповідну доповідь в Представництві Президента в Автономній Республіці Крим, це відбулося близько двох тижнів тому. Поки що реакції від ЮНЕСКО не бачили. На жаль, на Форумі експертної мережі Міжнародної Кримської платформи вони також присутні не були. Я надіюся, що ми трошки докладемо зусиль, аби від держави було потужне експертне подання, щоб якоїсь реакції добитися», - підкреслила вона.

Кравченко також повідомила, що публікація про ці порушення вже вийшла у щорічному звіті деяких міжнародних організацій. Відповідно вона сподівається, що ЮНЕСКО вимушене буде реагувати. Однак у неї склалося «враження, що вони не знають, що робити і як на це реагувати».

На запитання, чи можна відновити історичну пам’ятку науковиця зазначила, що це складне завдання.

«Можна знести літній табір на римській цитаделі, бо він без фундаментів. Шкода, яку він наніс старому каменю, не витримає такої ваги. Можна також знести оглядові бетонні майданчики. А от те, що знесено в передмісті - величезний шмат недослідженої пам’ятки, яку можна було дослідити сучасними методами, не поспішаючи протягом років, а окупанти її фактично знесли за 2 роки, ми втратили назавжди», - заявила вона.

Нагадаємо, Херсонеський історико-археологічний музей-заповідник у Севастополі — музей, відкритий 1892 на базі археологічних знахідок з розкопів старогрецького міста Херсонеса, розташований у колишньому монастирі на території розкопів; спершу мав назву «склад місцевих старожитностей». Сам Херсонес, за даними деяких дослідників, був заснований у 5 столітті до нашої ери.

Фото ілюстративне

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин