Асіф Алієв

Як рф знищує культурну спадщину України

mainnews-id
В Україні немає безпечних місць для об’єктів культурної спадщини, тому всі без винятку категорії пам’яток перебувають під загрозою

Під час війн і збройних протистоянь культурна спадщина завжди опиняється в умовах потенційних ризиків і загроз.

Не виключенням стала Україна, яка з 2014 року є жертвою російської агресії. А з 2022 року — повномасштабного вторгнення рф.

За загальною кількістю пам'яток (понад 170 тис. об'єктів) наша країна без перебільшення належить до держав з багатою культурною спадщиною.

Проте, як кажуть експерти, наразі в Україні немає безпечних місць для збереження об’єктів культурної спадщини, тому всі без винятку категорії пам’яток перебувають під загрозою. Відрізняються лише рівні небезпеки, характер загроз і спроможності української та міжнародної системи права реагувати на них.

Кандидат історичних наук, голова моніторингової групи ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень» Денис Яшний заявив QIRIM News, що за весь період російської агресії пошкоджено близько 800 культурних об'єктів.

53618378956_8e320d5375_k-1024x684.jpg

«Кримський інститут стратегічних досліджень» веде документування порушень проти культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та Криму.

За словами Яшного, на сході та півдні України російські окупанти знищують переважно кургани. Вони їх використовують у військових цілях, як спостережні пункти, позиції для артилерії або в якості фортифікаційних споруд.

«Кургани - це складна архітектурна споруда. Це епоха бронзи і середньовіччя. Курган є свідком осілості населення.

Ви знаєте, пам'ятку архітектури можна відновити, навіть сильно зруйновану, але пам'ятку археології (кургани) — ні. Вона втрачається назавжди. При тому, що всі кургани в Україні старіші, ніж сама московія», — зазначив він.

Від дій агресорів зазнали пошкодження городища вздовж Дніпра. Це пам'ятки національного значення: пізньоскіфське городища Горностаївське, Більське та інші.

Протягом окупації вздовж усього Горностаївського городища з боку Дніпра росіянами вириті окопи, у кількох місцях облаштовані бліндажі та вогневі точки.

Знищенню піддалася історична забудова таких українських міст на Донбасі як Лисичанськ, Сєверодонецьк, Попасна.

За словами Яшного, повністю стерта історична забудова Маріуполя.

273264_budinok_iz_godinnikom_new_960x380_0.webp

«Росіяни починають там будівництво нових житлових комлпексів. Відомий будинок з годинником в центрі міста постраждав під час бомбардування і росіяни його фактично розібрали, а на тому місці побудували, як вони сказали, оновлений "дом с часами". Знищити історичне і побудувати нове — це характерно для росіян», — зауважив фахівець.

Денис Яшний розповів, що в окупованому Криму типологія пам'яток, які були знищені росіянами, набагато більша.

«Це і кургани у передгірському та степовому Криму. Це і некрополі періоду Кримського ханства, ХVIII століття, а також поселення та городища», - зазначив він.

Наприклад, поблизу Херсонеса окупанти просто знищують некрополь святих у Карантинній балці, який є археологічною пам’яткою II століття. Під приводом «робіт з прокладання каналізації» 10 квітня 2024 року будівельна техніка зруйнувала стародавню кладку та скельну поверхню некрополя.

Як зазначають фахівці, на цьому місці може бути чимало археологічних об’єктів, зокрема, саркофаг, гончарна піч, урни для поховання останків, кістяки й предмети, які супроводжували поховання.

Експерти виділяють три основні групи порушень, які здійснює росія щодо культурної спадщини Криму: незаконні розкопки, незаконні ремонтні роботи, які стосуються пам’яток архітектури містобудування та незаконне переміщення музейних предметів з території Криму до рф.

Росіяни за час окупації Криму знищили близько 150 об'єктів археологічної спадщини, внаслідок незаконних розкопок на півострові. Росія проводить так звану реконструкцію палацу кримських ханів в Бахчисараї, в результаті чого знищується архітектура цієї пам'ятки історії. Москва намагається пришвидшити процеси типологізації та оцінки музейних артефактів у Криму.

Музейники на окупованому півострові створюють електронні реєстри творів мистецтва та пам’яток історії, предають інформацію до електронного музейного фонду рф.

Археологічні розкопки, так звані "реставраційні роботи" або переміщення музейних предметів з території Криму до рф — все це є злочином проти української культурної спадщини. Жодних дозвільних документів від компетентних органів України рф не отримала.

Такі дії рф також суперечать міжнародному праву в галузі культурної спадщини. У 2022 році український уряд погодив санкції проти російських археологів та деяких іноземних дослідників за незаконні розкопки у тимчасово окупованому Криму.

1603363686_Розкопки.jpg

На захисті культурних цінностей виступає Гаазська конвенція. Її другий протокол від 1999 року. Підписанти конвенції мають утримуватись від використання культурних цінностей у спосіб, що може призвести до їхнього пошкодження чи знищення під час збройного конфлікту, а також утримуватись від будь-яких атак проти цих об’єктів.

Минулого тижня, 26 червня 2024 року, Парламентська Асамблея Ради Європи на засіданні підтримала три резолюції, що стосуються України. Зокрема, була прийнята резолюція «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру» на основі звіту Євгенії Кравчук, голови комітету гуманітарної та інформаційної політики, членкині постійної делегації у ПАРЄ.

У документах згадується створення спеціального трибуналу для росії, посилення санкцій та засудження злочинів проти української ідентичності та культурної спадщини.

️Крім того, в документі зазначено, що держави-члени організації будуть допомагати Україні у фіксації, документуванні та зберіганні доказів злочинів, які росія скоїла проти матеріальної та нематеріальної культурної спадщини в Україні.

Це включає оцінку завданих збитків і отримання репарацій. Крім того, держави-члени сприятимуть Україні в оцифруванні об’єктів культурної спадщини та власності, у розбудові інституцій для ефективного використання фінансування, у поліпшенні керування спадщиною та у здійсненні реконструкцій.

Шлях, який врятує український Крим та інші тимчасово окуповані території від пограбування культурної та археологічної спадщини, це звільнення всіх захоплених територій.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин